NATO este o alianță politico-militară, înființată prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949 de SUA, Canada și 10 state europene. În prezent, cuprinde 30 de state membre din Europa și America de Nord. Cel mai recent membru NATO este Republica Macedoniei de Nord, ca urmare a aderării la Alianță în data de 27 martie 2020.

Ce reprezintă o alianță NATO?

Alianța este o asociere de state libere, unite prin hotărârea lor de a-și proteja securitatea, prin garanții reciproce și relații stabile cu alte țări.

Citeste si: Klaus Iohannis și premierul Portugaliei, vizită la batalionul NATO din Caracal

Scopul esenţial al NATO este de a asigura libertatea şi securitatea tuturor membrilor săi prin mijloace politice şi militare, în conformitate cu Tratatul Atlanticului de Nord şi cu principiile Cartei Naţiunilor Unite. Cele trei sarcini fundamentale ale Alianței definite în Conceptul Strategic al NATO (2010) și în continuare actuale sunt: apărarea colectivă, gestionarea crizelor și securitatea prin cooperare. Articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord permite aliaților să se consulte și să coopereze în domenii care țin de securitate și apărare, în timp ce articolul 5 consacră sarcina fundamentală a NATO, și anume apărarea colectivă, astfel: ”un atac armat împotriva unui aliat din Europa sau America de Nord, este considerat un atac împotriva tuturor”.

Alianța contribuie la securitatea și stabilitatea regională și internațională prin operațiunile sale din Afganistan, Kosovo, Irak și în Marea Mediterană. Totodată, NATO cooperează cu state terțe, pentru dezvoltarea capabilităților de apărare și creșterea rezilienței acestora, dar și cu organizații internaționale, în special cu Uniunea Europeană, Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Africană în domenii de interes comun.

Etapele pentru aderarea la NATO

Prima etapă consta în invitația din partea celorlalte state membre, în care se propun negocieri de aderare.

După negocierile de aderare, au loc două întâlniri la Bruxelles, în care reprezentatul țării care vrea să adere, trebuie să-i convingă pe reprezentații celorlalte state și pe experții Alianței Nordatlantice de capacitatea sa de a accepta ”obligaţiile şi angajamentele politice, juridice şi militare care decurg din Tratatul de la Washington şi din Studiul din 1995 privind extinderea NATO”.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Unchiul copilei este principalul suspect al crimei! Ce i-ar fi făcut înainte să o omoare?!- wowbiz.ro

Negocierile de la Bruxelles constau în dezbaterea problemelor de ordin juridic, de resurse, de securitate, de protecția informațiilor și contribuția la bugetul NATO, în funcție de starea economică a țării ce vrea să adere, raportată la situația economică a celorlalte state membre.

După cele două întâlniri, țara care dorește să adere la NATO, trebuie să trimită o “Scrisoare de intenție” secretarului general al Alianței, și un “Calendar de executare a reformelor.”

În etapa finală, fiecare dintre statele membre Nato trebuie să-și manifeste printr-un act, acceptul pentru ca noua țară să adere la Nato.

Utima țară care a devenit membr al NATO a fost Macedonia de Nord, iar procesul de aderare a durat un an de zile.

Finlanda şi Suedia îşi depun cererile de aderare la NATO

Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri, cererile de aderare la Nato, iar acum urmează negocieri pentru a se trece în următoarea etapă a aderării. 

„Salut cu căldură cererile Finlandei și Suediei de a adera la NATO. Sunteți cei mai apropiați parteneri ai noștri”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, după ce a primit scrisorile cu cererile de aderare de la ambasadorii celor două țări nordice.

Citeste si: Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute în carieră? “Mi-a scris, am luat contact cu el și a spus că mă poate ajuta.”- kfetele.ro

Citeste si: Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu- radioimpuls.ro

”Acesta este un moment istoric, într-un moment critic pentru securitatea noatră”, a adăugat Stoltenberg.

În momenul de față, din NATO fac parte următoarele state: Albania, Belgia, Bulgaria, Canada, Croaţia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia de Nord, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Regatul Unit, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Turcia şi Ungaria.

Citeste si: Zi istorică. Finlanda și Suedia depun oficial cererea de aderare la NATO


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si