Terenul cu probleme inseamna esecul proiectului de constructie. Un studiu geotehnic va stabili caracteristicile solului pentru a determina capacitatea acestuia de a sustine noua cladire.
De ce este important studiul geotehnic?
Cu siguranta nimeni nu isi doreste ca viata lui sau a altora din jur sa fie in pericol. Siguranta unei cladiri are la baza un studiu geotehnic. Astfel, daca te gandesti sa iti achizitionezi un teren in vederea construirii unei case, este bine ca inainte sa faci studiul geotehnic.
Nu vei risca in felul acesta sa primesti verdictul negativ, ca solul nu va putea sustine constructia.
Foarte important de stiut, nu trebuie sa se foloseasca datele studiului geotehnic ale vecinului. Caracteristicile solului difera foarte mult de la o zona la alta. Prin urmare nu ai nicio siguranta daca nu intocmesti propriul studiu geotehnic.
Studiul geotehnic inseamna si o economie considerabila de bani, pentru ca nu vei risca sa intervii ulterior cu reparatii si nici nu va fi cazul unei fundatii supraestimate.
Afla mai multe detalii in continuarea articolului.
Cum poate un studiu geotehnic sa reduca costurile?
Un inginer structurist are o responsabilitate foarte mare cu proiectarea structurii de rezistenta a constructiei. Fara studiu geotehnic, el nu poate fi increzator in solul pe care urmeaza sa se construiasca. Prin urmare, isi va lua masuri de precautie si va proiecta structura de rezistenta cu mai mult material.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro
Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro
Dimensiunile si tipul de fundatie se realizeaza in functie de datele din raportul geotehnic. Daca nu exista, pentru structura de rezistenta se va folosi mai mult material, din dorinta de a oferi siguranta. Rezulta asadar costuri mai mari.
Cand se cunosc caracteristicile solului, dimensionarea se face corespunzator, conform datelor, prin urmare nu se supradimensioneaza necesarul de material (fier, beton, dar si manopera).
Studiul geotehnic te fereste si de degradari in timp ale cladirii, rezultate in urma a diferitelor caracteristici ale terenului de sub fundatie.
Daca vei compara costul unui studiu geotehnic cu cel aferent lucrarilor de reparatii majore, vei realiza ca acest studiu prealabil al solului este o investitie inteleapta.
In concluzie, nu privi studiul geotehnic ca pe o grija in plus, este de fapt cel mai important lucru pe care il faci pentru viitoarea ta constructie.