Iesirea la iarba verde poate provoca cosmaruri celor care se tem de capuse, iar caldura din ultimele saptamani au creat conditii perfecte pentru inmultirea capuselor si tantarilor si pentru ca aceste insecte sa devina extrem de agresive. In plus, ca in fiecare an, lumea este acum ingrijorata din cauza faptului ca muscatura unei capuse poate duce la imbolnavirea cu borelioza (boala Lyme).

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

Fiecare iesire in natura aduce dupa sine teama ca, la iarba verde, poti fi muscat de capuse. Iar daca prevenirea – cu ajutorul cremelor si spray-urilor antiparaziti- este ignorata, indepartarea insectelor periculoase este una simpla, avad evoie de un instructaj minimal. Astfel, intai si intai este recomadata imbracamintea de culoare deschisa, cea in care aparitia unei capuse este usor de remarcat. Apoi, la intoarcerea de la iarba verde, este recomandat un dus aanuntit precuym si inspectare atenta a corpului, mai ales in spatele genunchilor, sub brat, intre degetele mainilor si picioarelor, in buric, dupa urechi, pe ceafa, pe gat si in parul de pe cap. Normal, copiii trebuie si ei verificati cu maxima atentie, mai ales ca ei sunt mult mai sensibili.

Ce faci daca gasesti o capusa pe corp

Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci e sa nu atingi capusa cu mana goala. Este o recomandare a specialistilor Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals”, din Capitala. Apoi, cu o crema grasa, acoperiti corpul capusei cu un strat gros, pentru zece minute, insect parazit sufocandu-se din acest motiv. De asemenea, medicii recomanda folosirea pensetei pentru indepartarea capuselor.

Dar nu oricum, ci, cu mare atentie, fixeaza bratele pensetei de capul capusei, cat mai aproape de piele, si trage incet si ferm, fara sa rasuciti sau sa rupeti capusa, deoarece capul si clestii acesteia raan in piele. Dupa ce ati indeparat capusa, spalati locul in care s-a fixat insect cu multa apa si sapun, apoi tamponati din belsug zona cu alcool medicinal sau betadina.

Cand trebuie sa mergi la medic dupa ce te-a muscat o capusa

E adevarat, o vizita la medic nu strica, mai ales ca, de multe ori, capusele sunt infectate, la randul lor, cu tot felul de germeni care mai de care mai periculosi. Iar primul semn ca este necesara o vizita la medical de boli infectioase este cazul in care locul muscat de insect parazit prezinta o roseate sau o inflamare, de-a lungul perioadei imediat urmatoare, mai ales ca anumite specii de capuse pot trasnmite boli grave (precum boala Lyme si febra butonoasa), dar expertii sustin ca doar 5% din parazitii de acest fel sunt purtatori de germeni periculosi.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si