Ce faci intr-o situatie de urgenta stomatologica?

Ai o urgenta dentara? Nu intra in panica. Este important sa suni la o clinica stomatologica care sa aiba disponibilitate pentru a te prelua in regim de urgenta, insa este bine sa stii si cum sa gestionezi situatia pana la intalnirea cu medicul. Un lucru care te va speria, va fi probabil durerea, insa daca iti pastrezi calmul si actionezi fara a te lasa coplesit de teama, vei vedea ca mai mare este sperietura in sine
decat pericolul asupra sanatatii tale. Afla cum poti gestiona cu succes diferitele urgente stomatologice.Daca ai fata umflata
Ar putea insemna o infectie dentara suficient de serioasa care necesita asadar o vizita imediata la medicul stomatolog. De obicei, rezolvarea nu vine daca ramai acasa si incerci sa te doftoricesti singur. Poate fi vorba asadar de un dinte infectat, de o infectie osoasa sau o infectie gingivala.
Ce ai de facut?
Viziteaza medicul dentist cat mai repede cu putinta, asadar nu amana. Infectia poate lua amploare. Stai in pozitie verticala, evita deci sa te intinzi in pat. Bea lichide. O deshidratare in timpul unei infectii poate conduce la complicatii.
Daca ti-a cazut un dinte
In cazul in care ti-ai pierdut un dinte vei avea nevoie de un implant. Acesta reprezinta o radacina artificiala din titan cu scop sa sustina dintele nou (coroana).
Exista sansa, in cazul in care in urma impactului ai reusit sa recuperezi dintele cazut si, daca ajungi in timp scurt la clinica stomatologica, acesta sa fie reimplantat cu succes, fara a mai avea asadar nevoie de un implant dentar.
Ce ai de facut?
Tine dintele care ti-a cazut de coroana, adica de partea dintelui cu care musti. Nu atinge radacina pentru ca va afecta tesutul care ajuta la reimplantare. In cazul adultilor, incearca sa introduci dintele inapoi in locul sau, in gingie. Incearca sa il plasezi cat mai corect cu putinta, insa in tot acest proces, nu atinge radacina.
Suna la clinica stomatologica si prezinta-te cat mai repede pe scaunul dentistului!
Daca ai un dinte rupt, crapat sau ciobit
Daca este vorba de o ciobitura mica, se va folosi un material de umplere direct in dinte. In cazul in care a fost pierduta o parte semnificativa din dinte, atunci va fi nevoie de o coroana. Daca este o crapatura care parcurge intreaga fateta a dintelui si se continua pe radacina, este necesara extractia lui si apoi implantul dentar. In cazul unui dinte rupt, vizita la dentist trebuie facuta relativ repede pentru a stabili atitudinea terapeutica.
Ce ai de facut?
Nu ai de ce sa intri in panica. Nu este vorba de o durere, foarte posibil sa resimti o sensibilitate la frig sau la caldura. Acest lucru inseamna ca bucata de dinte pierduta a fost suficient de mare astfel incat structura interioara a dintelui sa fie expusa (aceasta se numeste dentina). Sensibilitatea va disparea, fie intr-un timp scurt, de cateva ore sau in cateva zile. Saliva va remineraliza si izola zona in cauza.
Suna medicul stomatolog si ofera-i toate informatiile necesare, astfel incat sa stie daca este o programare pentru umplere, coroana sau extragere.
Daca ai o sangerare la nivel bucal
Ar putea fi o afectiune acuta. Daca observi sange pe ata dentara, inseamna ca este o afectiune a gingiei sau boala stiuta cu numele de gingivita. Daca observi sange in saliva, poate insemna un stadiu avansat al gingivitei.
Este cert ca o sangerare nu este fireasca, in cazul gingiilor sanatoase nu te confrunti cu o astfel de situatie. In cazul in care ai avut o extractie si observi ca sangereaza, ai nevoie de ingrijire imediata.
Ce ai de facut?
In cazul in care ai observat sange pe periuta de dinti sau ata dentara, acest lucru nu este normal si poate indica prezenta unei boli. Nu trebuie amanat pentru ca agravarea poate insemna chiar pierderea dintilor. Asadar stabileste o programare la medicul stomatolog.
Daca sangerezi in urma unei proceduri, intoarce-te la medicul dentist. Nu este normal ca sangerarea sa continue dupa ce procedura a avut loc, ca de exemplu in noaptea zilei in care ai fost la medic. Tine capul ridicat.
Urgentele stomatologice isi gasesc rezolvarea, cel mai important este sa iti faci programare la clinica stomatologica, astfel incat un medic sa te poata vedea intr-un timp cat mai scurt.








