Ce îngrijit este mormântul Veronicăi Micle de la Văratec! Locul de veci al muzei lui Eminescu este plin de flori, iar turiştii aprind mereu lumânări şi candele FOTO

Locul de veci al Veronicăi Micle se află amplasat în curtea unei biserici, deşi poeta s-a sinucis.

Author: Petru Luca Webeditor: A.N. luni 19 noiembrie 2018 , 08:34

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Destinul Veronicăi Micle (1850-1889) a fost legat şi în viaţă, şi în moarte, de Mihai Eminescu. Iubita şi muza celui mai mare poet român s-a născut şi a murit în acelaşi an cu Eminescu, Veronica alegând să-şi ia viaţa la mai puţin de două luni de la dispariţia iubitului ei. Iată ce îi scria Micle profesorului A.C. Cuza, pe 10 aprilie 1889, când acesta se interesa de soarta poetului.

" Sunt lucruri mai presus de puterile cuiva, vă mărturisesc sincer, nu pot să-l văd lipsit de minte, eu care

am cunoscut pe Eminescu în cea mai splendidă epocă a vieţii sale intelectuale. Şi aşa sunt fără nici o lege şi fără nici un Dumnezeu, să-mi rămâie cel puţin acela al poeziei, care pentru (mine) s-a fost întrupat în fiinţa lui Eminescu". Retrasă după 15 iunie 1889, data morţii lui Eminescu, la mânăstirea Văratec, Micle s-a sinucis în noaptea de 3 spre 4 august, în casa maicii Fevronia Sârbu, după ce a băut o sticluţă cu arsenic.

Într-o poezie neterminată, datată 1 august, Veronica scria: "O! Moarte vin de treci/ Pe inima-mi pustie şi curmă a mele gânduri/ S-aud cum uraganul mugind în grele cânturi,/ Se plimbă în pustie mânat de aspre vânturi,/ Mi-e dor de-un lung repaos... Să dorm,/ Să dorm pe veci". 

În ciuda faptului că-şi luase viaţa, preoţii au fost de acord atunci să o înmormânteze chiar lângă bisericuţa Sfântul Ioan din incinta mânăstirii Văratec.

Locul de veci al Veronicăi Micle este punct de reper în cadrul mânăstirii, fiind des vizitat de turişti, care sunt impresionaţi de povestea tragică a poetei. Mereu plin de flori şi cu lumânări sau candele aprinse, mormântul este îngrijit cu drag de măicuţele de la Văratec. 

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Masca de protecție reintroudusă în anumite zone, după apariția a două noi focare de... Masca de protecție reintroudusă în anumite zone, după apariția a două noi focare de COVID. Unde s-a luat această decizie
spotmedia.ro
Când Dăncilă e reperul și ceaușismul e modelul Când Dăncilă e reperul și ceaușismul e modelul
spotmedia.ro
Vulcanul Etna a erupt din nou și a oferit un spectacol de lavă (Video) Vulcanul Etna a erupt din nou și a oferit un spectacol de lavă (Video)
b1.ro
Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea,... Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!
infoactual.ro
Rusaliile Negre. „Bărăganul a fost Siberia noastră” Rusaliile Negre. „Bărăganul a fost Siberia noastră”
infoactual.ro
Mesajul lui Nostradamus pentru 4 zodii! Predicțiile celebrului profet sunt valabile... Mesajul lui Nostradamus pentru 4 zodii! Predicțiile celebrului profet sunt valabile până în 2028
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si