Ce nu ai voie sa faci de Pomenirea Mortilor sau Mosii de toamna. E pacat mare!

Sărbătoare mare pentru creştinii ortodocşi sâmbătă, pe 4 noiembrie. Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morţilor sau Moşii de toamnă. ”Moşii de toamnă” sunt pomeniţi în fiecare an în prima sâmbătă din noiembrie. În biserici au loc slujbe şi se împart pachete cu mâncare celor săraci. În plus, se aprind lumânări care semnifică atât lumina credinţei, cât şi a faptelor bune ale celui comemorat.

sâmbătă 04 noiembrie 2017 , 10:24

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+
 
 
Tradiţia spune că în această zi e bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit. De asemenea, în această zi nu este bine să spălăm haine, să coasem, să facem curăţenie sau renovări.

 

Biserica îi numeşte pe cei trecuţi în viaţă de dincolo "adormiti", termen care are înţelesul de stare din care te poţi trezi. Ea nu vorbeşte de trecere într-o stare de nefiinţă, ci de trecere dintr-un mod de existenţa în alt mod de existenţa, potrivit stiripesurse.ro.
 
În ziua de Moşi se săvârşeşte Sfântă Liturghie. La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morţi şi le aşează sub Sfântul Agneţ, rostind numele morţilor de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. în cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul şi Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniţi), participă la sfinţenie prin prezenţa lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc.

Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si