Ce nu este bine sa faci vineri? Tradiții de Bobotează 2023: Multă lume nu știe că este mare păcat dacă faci acest lucru
Ce nu este bine sa faci vineri? Boboteaza este sărbătorită în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Iată care sunt cele mai cunoscute tradiții și care sunt lucrurile pe care creștinii ortodocși nu trebuie să le facă în această zi!
Iată care sunt cele mai importante tradiții de Bobotează și ce nu este bine să faci pe 6 ianuarie 2023!
Tradiții de Bobotează 2023
Boboteaza este o sărbătoare cu dată fixă, se sărbătorește în fiecare an pe 6 ianuarie. În 2023 sărbătoarea Bobotezei are loc într-o zi de vineri.
Tradiția spune că ziua de Bobotează este cea mai friguroasă zi din an, iar oamenii folosesc expresia “gerul Bobotezei”, ca să exprime cât de rece este vremea.
Dacă la sărbătoarea Bobotezei, ziua e friguroasă, atunci ieșirea cu „Iordanul” se va înmuia, iar dacă vremea a fost caldă, atunci se va înăspri.
Se mai spune că dacă în ziua de Bobotează, vremea e bună, atunci noul an va fi roditor, grâul va crește din belșug, iar peștii vor înmulți apele necontenit.
Se mai crede că fetele sau flăcăii care alunecă pe gheață în ziua de Bobotează, se vor căsători în anul abia început.
Potrivit tradiției de Bobotează nu este bine să speli rufe. Tot în această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.
În tradiție se mai spune că în ziua de Bobotează se purifică apele și natura de toate forțele răului, conform traditii-superstitii.ro.
De Sfântul Ioan Botezătorul exista și un obicei, numit „Udatul Ionilor”, întâlnit mai ales în Transilvania şi Bucovina.
Tot în ziua de Bobotează, preoții sfințesc apele, iar credincioșii iau acasă agheasma mare pentru a stropi casele, curțile, animalele, dar și pentru a bea apa sfințită pe nemâncate, vreme de 8 zile.
Potrivit unui obicei din moși strămoși, în ziua de Bobotează, în satele și orașele în care sunt ape, râuri sau lacuri, preoții aruncă crucea în apa înghețată. Astfel, cei mai curajoși localnici să se ducă în apă și să o recupereze.
Iar cel care aduce crucea la mal, va avea noroc tot anul și va fi ferit de boli, conform tradiției populare.
Ce nu este bine să se facă de Bobotează?
Pe 6 ianuarie, de Bobotează este bine ca credincioșii să mănânce grâu fiert și să bea vin roșu pentru că se spune că acestea au rolul de a curăța și îndepărta răul.
De Bobotează nu se spală până la finalul altor opt zile pentru a nu spurca apele care au fost recent sfințite.