În data de 21 noiembrie, bisericile ortodoxe, greco- și romano-catolice amintesc de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Intrarea în Templu a Maicii Domnului sau Prezentarea la Templu a Sfintei Fecioare Maria ori Aducerea Maicii Domnului la Templu, când Sfânta avea trei ani. În calendarul popular, sărbătoarea se numește Ovidenie.

Ce nu ai voie să faci sub nicio formă în această zi?

Celebrarea acestei sărbători este legată tradiția, cum este în cazul tuturor sărbătorilor, ea reușind să păstreze frumosul autentic, așa cum îl găsim în ia românească.

Cum tradiția ne duce înapoi și ne reface legătura cu moștenirea lăsată de întemeietorii țării noastre, pentru cei care doresc să o mențină vie, trebuie să știe că nu au voie să facă diferite lucruri.

Există aceleași interdicții ca în cazul oricărei alte sărbători ori zile de duminică. Nu ai voie să muncești, să faci curat, să speli, să calci haine, să nu tai cu cuțitul.

De la Ovidenie până la Sangiorz, femeilor le este interzis să mai spele rufele la râu. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este cunoscută şi sub denumirea de Sărbătoarea Luminii, potrivit crestinortodox.ro.

Se spune că în noaptea de Ovidenie strigoii circulă fără opreliște, se ung cu usturoi cercevelele ferestrelor, tocurile ușilor, vatra și cuptorul care comunică, prin horn, cu exteriorul. Pentru protecția vitelor împotriva animalelor sălbatice se interzice orice activitate legată de prelucrarea lânii și pieilor de animale.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

Citeste si: Când se taie porcul de Crăciun 2020? Greșeala pe care o fac românii an de an

Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la peşte

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare a Luminii, o zi deosebită în care creștinii sunt îndemnați la bunătate și credință. Ziua aceasta reprezintă deschiderea cerurilor și îndeplinirea dorințelor cele mai pure ale oamenilor. Intrarea Maicii Domnului în Biserică mai este numită și Vovidanie și este prima sărbătoare din Postul Crăciunului. Sărbătoarea Luminii aduce cu ea dezlegarea la pește.

Această sărbătoare mai este cunoscută şi ca Ovidenie în tradiţia populară, ziua aceasta este considerată a fi una magică şi există superstiţia că dacă pui la icoane un vas cu apă şi aprinzi o lumânare, apa poate fi bună de leac în diverse boli. De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică se aprind lumânări pentru copiii nebotezaţi, dar şi pentru morţi pentru a avea cale luminată pe cealaltă lume. De asemenea, se împart nuci, colaci şi turte de mălai.

Azi se spune că animalele vorbesc, cerul se deschide, iar bătrânele cu har descântă mai bine. Bătrânele de la sate cred că cerul se deschide şi se vede casa lui Dumnezeu.

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul scoate la iveală detalii neașteptate- radioimpuls.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si