Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Dumitru. Sfântul Dumitru este sărbătorit pe 27 octombrie atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic.

În tradiţia populară românească este considerat patronul păstorilor, cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. De aceea se spune că ciobanii află de ziua Sfântului Dumitru cum va fi iarna. 

Pe 27 octombrie îl sărbătorim pe Sfântul Dumitru

Pe data de 27 octombrie, creșinii îl prăznuiesc pe Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou-Basarabov.

Acesta a trăit în secolul XIII, în timpul "imperiului" de la Târnovo întemeiat de fraţii Petru şi Asan, Aparent, viaţa sa a fost aparent simplă şi fără fapte măreţe, dar Dimitrie Basarabov ascunde o mare desăvîrşire interioară.

Acesta s-a născut în satul Basarabov. El a avut părinţi săraci, care nu l-au putut da la școală. Mulți ani a păscut vitele şi oile ţăranilor. Potrivit tradiției, atunci când îşi păştea turma pe malul răului Lom, Dimitrie a călcat într-un cuib de pasăre cu pui. Ulterior s-a simțit foarte vinovat încât şi-a pedepsit piciorul, mergând desculţ 3 ani, fie iarnă, fie vară.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Milostenia a rămas în sufletul lui şi a intrat monah la un schit, unde a petrecut ani în şir în post aspru şi rugăciune, izolat cu totul de lume şi de ceilalţi monahi.

A făcut foarte multe rugăciuni și a fost foarte smerit. Peştera în care se află trupul său a fost inundată de apele Lomului, iar rămăşiţele lui luate de torenţi au fost descoperite mai târziu.

Potrivit tradiției, moaştele Sfântului Dimitrie au fost puse într-o biserică nou ridicată de un domn al Ţării Româneşti în Basarabov, pentru a fi cinstite de credincioşii care se îndreptau mereu spre satul în care văzuse lumina zilei.

Ce nume românești se sărbătoresc de Sfântul Dumitru

Nume de bărbați derivate din Dumitru: Dumitru, Dimitri, Mitica, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Dimitrica, Mitu, Dima.

Citeste si: De ce se sărbătorește de două ori Sfântul Dumitru în calendarul ortodox?

Nume de femei care sunt sărbătorite: Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitrita, Demetra, Dumitrana, Mita, Dumitriţa, Mimi.

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si