
1 din 2 | Ce riscă cetățenii din Rusia care protestează împotriva invaziei din Ucraina

2 din 2 | Ce riscă cetățenii din Rusia care protestează împotriva invaziei din Ucraina
Joi dimineața, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei. Acesta a bombardat mai multe puncte strategice militare, lovind și ținte civile. Atacul asupra Ucrainei a provocat proteste în marile orașe din Rusia. Poliţia rusă a arestat cel puţin 560 de oameni în timpul protestelor anti-război care au avut loc vineri în 26 de oraşe din Federaţia Rusă.
Îngroziţi de faptul că ţara lor a atacat Ucraina, mii de persoane au ieşit în stradă în Rusia pentru a protesta. Joi, în prima zi de lupte în Ucraina, în Rusia au fost arestaţi peste 1.700 de protestatari.
Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, cetățenii ruși nu au dreptul să organizeze acțiuni de protest pentru a-și exprima punctul de vedere, fără a urma procedurile corespunzătoare.
În marile orașe din Rusia, cetățenii protestează împotriva invaziei din Ucraina
Joi, la Moscova și Sankt-Petersburh, peste 700 de persoane au fost arestate în urma protestului împotriva invaziei ruse în Ucraina, pe motiv că au încălcat interdicţia pentru adunări decretată de autorităţile ruse.
Potrivit legii din Rusia, pentru demonstrații de amploare, este necesar ca protestatarii să solicite o autorizație. Aceasta trebuie depusă cu cel mult 15, dar nu mai puțin de 10 zile înainte de eveniment.
Ce riscă cei care sunt arestați de către poliție
Persoanele care protestează fără a avea autorizație, riscă amenzi mari. În unele cazuri riscă închisoare. Avocaţi ai organizaţiei vor oferi asistenţă legală unora dintre cei arestaţi. În multe dintre cazuri, cei arestaţi au fost amendaţi sau plasaţi în detenţie.
Sunt permise organizarea protestelor restrânse, de câteva persoane, dar chiar și în aceste situații pot să fie reținuți.
Oamenii care au fost reținuți aveau pancarte cu mesaje precum: „Nu războiului cu Ucraina”, „Putin este un criminal de război”, „Nu am nevoie de război”, „Nu lui Putin, nu războiului”.
Mai mulți protestatari s-au ales cu un raport pentru „abatere administrativă” și riscă amenzi sau muncă în folosul comunității.
Daria, o tânără din Rusia, a protestat împotriva gestului liderului de la Kremlin de a ataca Ucraina.
„Am fost reținută după numai cinci minute. Alte 11 persoane au fost reținute în același timp cu mine, dintre care cinci erau femei. Am fost duși la secția de poliție locală și eliberate după aproximativ trei ore. Un tip a rămas peste noapte și mai apoi instanța a dispus arestarea lui pentru patru zile.”
Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.
Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.
Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.
”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.