Ce riscă polițistul care a lovit cu pumnii un bucureștean în plină epidemie de COVID-19? Scandalul de pe Internet e nimic, urmările ar putea fi mult mai grave

Polițistul care a imobilizat un bucureștean lovindu-l cu pumnii în figură ”pentru a-l destabiliza” riscă să se îmbolnăvească iar actul său ar putea avea urmări penale. Evident, acest lucru este valabil și pentru bărbatul care a refuzat să se legitimeze și, potrivit poliției, l-ar fi scuipat pe agent.

Radu Constantin, joi 09 aprilie 2020 , 21:05

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Scena petrecută marți seara în zona Iancului ar putea declanșa mult mai mult decât un scandal pe site-urile de socializare. În vreme ce pe Internet, părerile sunt împărțite, unii condamnând violența de care a dat polițistul iar alții că a avut tot dreptul să procedeze așa, în realitate lucrurile sunt mult mai complicate. 

Polițistul care a lovit cu pumnii nu a luat probabil în calcul faptul că în timpul unei epidemii, ultimul lucru pe care ar trebui să-l faci este să eviți lupta cu pumnii. Agentul a ales să nu folosească imobilizarea clasică (cu priză la spate și încătușare) în schimb a lovit în zona feței. În cazul unei răniri (foarte probabilă, atât pentru polițist cât și pentru infractor), riscurile de contaminare cu COVID-19 cresc foarte mult. Asta pentru că avest virus se poate transmite nu doar prin aer ci și și prin intermediul ”rănilor adânci la nivelul pielii”, conform specialiștilor de la Institutul ”Robert Koch” din Germania. ”Evitați pe cât posibil zgârierea”, mai spunea medicii, făcând referire în primul rând la persoanele care obișnuiesc să-și curețe des mâinile cu substanțe dezinfectante.

Ce spune legea?

Din acest punct de vedere, polițistul s-ar putea încadra la Art. 352 CP - ”Zădărnicirea combaterii bolilor” (art 2: ”Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”), faptă penală care este pedepsită dacă se face nu doar cu intenție ci și din culpă și se pedepsește cu închisoarea. Asta mai ales în condițiile în care din imagini nu reiese faptul că polițistul se afla în legitimă apărare, agentul continuând să lovească și după ce adversarul lui ”se predase”. 

Citeste si: Gimnasta Larisa Iordache sare în sprijinul Poliției Române! Prima apariție în uniforma de polițistă

Evident, toate aspectele enumerate mai sus se aplică și bucureșteanului care a ales să iasă noaptea din casă (precum și amicului său care a încercat ulterior să fugă). În plus, acesta riscă închisoarea și pentru ultraj, pentru că a refuzat să se legitimeze, a scuipat și a agresat un agent de poliție. 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Incredibil  ce face mama Geta atunci când se uită la Survivor România 2021. Cum a fost... Incredibil ce face mama Geta atunci când se uită la Survivor România 2021. Cum a fost surpinsă de Iancu
demamici.ro
Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro
b1.ro
Ion Țiriac și-a uitat două mașini Ferrari într-un garaj din Munchen, timp de 10 ani. Ce... Ion Țiriac și-a uitat două mașini Ferrari într-un garaj din Munchen, timp de 10 ani. Ce s-a întâmplat apoi E DE NECREZUT!
monitorulcj.ro
Clujul a ieșit din „ZONA ROȘIE” de infectare cu COVID-19. Rata de incidență a scăzut! Clujul a ieșit din „ZONA ROȘIE” de infectare cu COVID-19. Rata de incidență a scăzut!
infoactual.ro
Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în... Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în toată vremea pentru binefacerile Lui
infoactual.ro
Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile! Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si