Ce riscă polițistul care a lovit cu pumnii un bucureștean în plină epidemie de COVID-19? Scandalul de pe Internet e nimic, urmările ar putea fi mult mai grave

Polițistul care a imobilizat un bucureștean lovindu-l cu pumnii în figură ”pentru a-l destabiliza” riscă să se îmbolnăvească iar actul său ar putea avea urmări penale. Evident, acest lucru este valabil și pentru bărbatul care a refuzat să se legitimeze și, potrivit poliției, l-ar fi scuipat pe agent.

Radu Constantin, joi 09 aprilie 2020 , 21:05

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Scena petrecută marți seara în zona Iancului ar putea declanșa mult mai mult decât un scandal pe site-urile de socializare. În vreme ce pe Internet, părerile sunt împărțite, unii condamnând violența de care a dat polițistul iar alții că a avut tot dreptul să procedeze așa, în realitate lucrurile sunt mult mai complicate. 

Polițistul care a lovit cu pumnii nu a luat probabil în calcul faptul că în timpul unei epidemii, ultimul lucru pe care ar trebui să-l faci este să eviți lupta cu pumnii. Agentul a ales să nu folosească imobilizarea clasică (cu priză la spate și încătușare) în schimb a lovit în zona feței. În cazul unei răniri (foarte probabilă, atât pentru polițist cât și pentru infractor), riscurile de contaminare cu COVID-19 cresc foarte mult. Asta pentru că avest virus se poate transmite nu doar prin aer ci și și prin intermediul ”rănilor adânci la nivelul pielii”, conform specialiștilor de la Institutul ”Robert Koch” din Germania. ”Evitați pe cât posibil zgârierea”, mai spunea medicii, făcând referire în primul rând la persoanele care obișnuiesc să-și curețe des mâinile cu substanțe dezinfectante.

Ce spune legea?

Din acest punct de vedere, polițistul s-ar putea încadra la Art. 352 CP - ”Zădărnicirea combaterii bolilor” (art 2: ”Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”), faptă penală care este pedepsită dacă se face nu doar cu intenție ci și din culpă și se pedepsește cu închisoarea. Asta mai ales în condițiile în care din imagini nu reiese faptul că polițistul se afla în legitimă apărare, agentul continuând să lovească și după ce adversarul lui ”se predase”. 

Citeste si: Gimnasta Larisa Iordache sare în sprijinul Poliției Române! Prima apariție în uniforma de polițistă

Evident, toate aspectele enumerate mai sus se aplică și bucureșteanului care a ales să iasă noaptea din casă (precum și amicului său care a încercat ulterior să fugă). În plus, acesta riscă închisoarea și pentru ultraj, pentru că a refuzat să se legitimeze, a scuipat și a agresat un agent de poliție. 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si