Salariu Marian Enache președinte CCR. Judecătorul constituțional Marian Enache a fost ales în funcția de președinte al Curții Constituționale. În 2016 a fost numit judecător al CCR, iar acum îl succede pe Valer Dorneanu și se află la conducerea CCR pentru următorii trei ani.

Marian Enache a fost ales să conducă Curtea Constituțională a României

Membrii CCR au votat, iar Marian Enache a fost ales președintele instituției.

Potrivit procedurii impuse de legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale.

Citeste si: VIDEO- Deși avem cele mai mici prețuri din UE, nivelul de trai în România este scăzut

Articolul 7 din legea 47/1993 stabilește următoarele:

 • Curtea Constituţională are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii.
 • Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit. Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de Preşedintele României poate propune o singură candidatură.
 • Dacă la primul tur de scrutin niciun candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, se va proceda la al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi.
  Operaţiunile de alegere a preşedintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă.

Alegerea noului președinte CCR a avut loc ca urmare a numirii în funcție a trei judecători noi. Este vorba despre Iuliana Scântei de Senatul României, Bogdan Licu, numit de Camera Deputaților și Mihaela Ciochină numită de președintele Klaus Iohannis.

Marian Enache

Marian Enache, noul președinte al CCR.

Ce salariu va avea noul președinte al CCR

Judecătorul Marian Enache a fost numit membru al CCR în 2016, din partea Senatului, fiind sprijinit de PSD. La data numirii în funcție era senator independent, după ce a fost membru al UNPR, partidul lui Gabriel Oprea, şi membru al PSD. 

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Filmul complet al tragediei de la malul Mării Negre! Diana, tânăra înghițită de valuri în fața iubitului ei, ar fi putut fi salvată? Detalii șocante au ieșit la iveală: „Ne-a spus”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO- IT-iștii, vânați încă de pe băncile școlii. Ce oferte le propun angajatorii

Mandatul de judecător CCR al lui Marian Enache va expira în anul 2025.

Potrivit CV-ului de pe site-ul CCR, Marian Enache, născut pe 5 mai 1954, în Iaşi, este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi, în 1977, şi este doctor în ştiinţe juridice, specializarea Drept constituţional, Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, titlu pe care l-a obţinut în anul 1997.

 • 1977-1990: avocat în Baroul Iaşi, Baroul Vaslui;  
 • 1990:membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN);  
 • 1990-1992: deputat, Adunarea Deputaţilor, Parlamentul României;
 • vicepreşedinte al Adunării Deputaţilor; vicepreşedinte al Comitetului Adunării Constituante, membru al Comisiei de redactare a Constituţiei României; membru al Comisiei de redactare a proiectului de Regulament al Adunării Deputaţilor;  
 • 1993:consilier prezidenţial – Direcţia juridică a Preşedinţiei României;  
 • 1993-1996: ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova;
 • 1996-2000: deputat, Camera Deputaţilor, Parlamentul României;   membru al Comisiei juridice, de disciplină, şi imunităţi; membru al Comisiei de validare;
 • 1998-2010: avocat în Baroul Bucureşti;  
 • 2011-2012: secretar general adjunct al Camerei Deputaţilor;  
 • 2012-2016: deputat, Camera Deputaţilor, Parlamentul României

Potrivit declarației sale de avere salariul său ar fi de 322.000 de lei, avea o pensie de 445.00 lei pentru faptul că este magistrat al CCR și aproximativ 97.000 de lei în urma mandatelor sale din Parlament. În total, sunt venituri anuale de 87.000 de lei. 

Citeste si: Irina Columbeanu, primele declarații după întoarcerea în țară! Fiica lui Irinei Columbeanu vorbește despre revederea emoționantă cu tatăl său, despre viața în America și planurile sale de viitor- kfetele.ro

Citeste si: Văduva victimei lui Mario Iorgulescu, reacție dură după anularea condamnării: "Nu mai rezist! Vreau să fie pedepsit”- radioimpuls.ro

Citeste si: Salariul minim la nivelul UE, tot mai aproape de realitate. Cu cât ar putea crește veniturile românilor

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si