Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 10 august 2024?
Află ce sărbătoare este azi în Calendarul ortodox pe 10 august 2024!
În Calendar ortodox, pe 10 august 2024, este sărbătorit Sfântul Lavrentie.
Sfântul Lavrentie, arhidiaconul Episcopului Sixt, a trăit în secolul al III-lea, o perioadă marcată de intense persecuții împotriva creștinilor. Curajul și devotamentul său față de credință l-au transformat într-un martir venerat de Biserică și într-un exemplu de sacrificiu suprem pentru credința creștină.
Când Episcopul Sixt și doi dintre diaconii săi, Felicissimus și Agapitus, au fost arestați pentru credința lor, Lavrentie a fost copleșit de durere și și-a exprimat dorința de a-și urma părintele spiritual în încercarea ce îi aștepta. „Unde mergi, Părinte, fără fiul tău? Unde grăbești, Preasfințite, fără al tău arhidiacon?” a întrebat Lavrentie. Răspunsul Episcopului Sixt a fost profetic: „Nu fiule, nu te părăsesc, dar lupte încă și mai mari te așteaptă. Noi, ca bătrânii, ne-am angajat într-o luptă ușoară. Dar pe tine, tânăr viguros, te așteaptă o victorie și mai plină de glorie asupra tiranului. Nu mai plânge. Peste trei zile Diaconul îi va urma Preotului”.
Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Maria? Mesaje cu La mulți ani!
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
După arestarea Episcopului Sixt, Lavrentie a decis să vândă vasele bisericii și să împartă banii săracilor. Acest gest a fost nu doar un act de caritate, ci și o demonstrație a valorilor creștine de sacrificiu și generozitate. Când Episcopul Sixt era dus spre execuție pe Via Appia, Lavrentie i-a ieșit în cale și i-a strigat: „Nu mă lăsa, Părinte Sfânt, pentru că am împărțit deja comorile pe care mi
le-ai încredințat”. Aceasta a atras atenția soldaților, care l-au arestat imediat și l-au somat să dezvăluie împăratului comorile Bisericii.În închisoare, Sfântul Lavrentie a continuat să-și manifeste credința prin fapte minunate. A vindecat un orb pe nume Lucillus și l-a botezat, atrăgând astfel atenția temnicerului Hippolytus, care, impresionat de miracol, a cerut și el botezul și a devenit creștin. Din nefericire, Hippolytus a fost și el martirizat pentru credința sa, la 13 august.
Refuzând să se închine idolilor, Lavrentie a fost supus unor torturi crude. A fost întins pe un grătar deasupra unor cărbuni aprinși, dar, în loc să se plângă, el a răspuns cu curaj: „Eu mă dau ca jertfă plăcut mirositoare singurului Dumnezeu adevărat, pentru că jertfa ce se cuvine lui Dumnezeu este o inimă înfrântă și smerită” (Psalmii 50:18). În fața soldaților care întețeau focul, Lavrentie le-a spus: „Învață că acest jăratec mă răcorește dar pe tine te va chinui veșnic. Acum că sunt ars pe o parte, întoarce-mă pe partea cealaltă!”. După ce a fost întors, el a rostit o ultimă rugăciune: „Mulțumesc Ție, Iisuse Hristoase, pentru că m-ai învrednicit să intru pe porțile Împărăției Tale”, apoi și-a dat duhul.
Citește și: Rugăciune pentru ajutor imediat. La cine e bine să te rogi când treci prin momente de cumpănă
În iconografie, Lavrentie este adesea reprezentat cu o cădelniță cu jăratic în mână, înmiresmând Biserica lui Hristos, o imagine care subliniază rolul său de purtător de lumină.
Citeste si: Dezvăluiri bombă! Ce s-a aflat despre contractul Antoniei cu Betano- antena3.ro
Sursa: crestinortodox.ro