Pe 11 iulie 2024, în Calendarul ortodox  este sărbătorită Sfânta Eufimia. 

Calendarul ortodox 11 iulie 2024: Minunea săvârșită de Sfânta Eufimia 

Sfânta Eufimia, trăind în timpul împăratului Dioclețian (284-305), a cunoscut pentru persecuțiile împotriva creștinilor. Eufimia a ales să mărturisească credința în Hristos, ceea ce a dus la moartea sa tragică, dar eroică. Ea este sărbătorită atât pe 16 septembrie, cât și pe 11 iulie.

Un moment semnificativ legat de Sfânta Eufimia este pomenit pe 11 iulie, când creștinii comemorează o minune petrecută la sfintele sale moaște. Această minune a avut loc în contextul unei dezbateri teologice majore, menită să clarifice natura lui Hristos.

În perioada respectivă, Biserica era tulburată de dispute privind natura lui Hristos. Controversa principală era legată de cele două firi ale Mântuitorului – umană și divină – și modul în care acestea coexistă. Sfintii Părinți, adunându-se pentru a combate ereziile care se răspândeau, au scris într-o carte mărturisirea credinței ortodoxe: în Hristos există două firi, unite într-un mod neamestecat, neschimbat, neîmpărțit și nedespărțit. Ereticii, pe de altă parte, și-au consemnat învățăturile lor într-o altă carte.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Pentru a se descoperi adevărul divin, ambele cărți au fost așezate pe pieptul Sfântei Eufimia, iar sfintele moaște au fost sigilate. După câteva zile, când racla a fost redeschisă, o minune extraordinară a fost descoperită: cartea ereticilor era la picioarele Sfintei, în timp ce cartea Sfintilor Părinți se afla în mâinile sale. Aceasta a fost considerată o confirmare divină a corectitudinii credinței ortodoxe și a fost un moment decisiv pentru Biserică.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru copii

Această minune nu a fost doar o validare teologică, ci și o întărire a credinței pentru creștini. Într-o perioadă de confuzie și erezii, intervenția miraculoasă a Sfintei Eufimia a fost văzută ca un semn clar al protecției și călăuzirii divine. Pomenirea acestei minuni pe 11 iulie este un prilej de reflecție asupra importanței adevărului și a credinței neclintite în fața provocărilor.

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

[Sursa foto: Basilica]

Rugăciune scurtă sau Troparul Sfintei Eufimia

Mielușeaua Ta, Iisuse, Eufimia, strigă cu mare glas: Pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te, mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună cu Tine mă îngrop cu Botezul Tău; și patimesc pentru Tine, ca să împarătesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără prihană, primește-mă pe mine, ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuieste sufletele noastre.

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”- kfetele.ro

Citeste si: Cornel Constantiniu se luptă de 33 ani cu boala Parkinson. Soția solistului, despre greutățile prin care trec: "Are 8 operații pe creier"- radioimpuls.ro

Sursa: crestinortodox.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si