Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 11 iunie 2025?

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 11 iunie 2025!

Pe 11 iunie 2025, calendarul ortodox pomenește doi sfinți de o importanță deosebită: pe Sfântul Apostol Vartolomeu și pe Sfântul Ierarh Luca al Crimeei, supranumit și Doctorul fără de arginți.

Sfântul Apostol Vartolomeu

Sfântul Apostol Vartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai Mântuitorului Hristos. Alături de Sfântul Apostol Filip și sora acestuia, Mariami, a propovăduit învățătura creștină în cetățile din Siria și Asia de Sus.

După martiriul Sfântului Filip în Ierapole, Frigia, Sfântul Vartolomeu și-a continuat misiunea în Arabia, Persia și India, unde a întemeiat mai multe biserici.

Un episod important din viața sa misionară a avut loc în Armenia, unde a botezat numeroși oameni, inclusiv pe împăratul armean Polimie. Credința sa nezdruncinată i-a adus însă și martiriul: din porunca fratelui împăratului, Astiagis, a fost prins și decapitat. Creștinii au recuperat trupul sfântului și l-au îngropat cu cinste într-un sicriu de plumb.

Datorită minunilor care se săvârșeau la sfintele sale moaște, păgânii au aruncat sicriul în mare. Însă apa l-a purtat până în Insula Lipara, unde episcopul Agathon l-a descoperit și l-a înmormântat cu cinste. Ulterior, moaștele sale au ajuns la Benevento și apoi la Roma.

Citește și: Cele mai puternice rugăciuni pentru ajutor în caz de boală și necaz. Lista făcută de preoții ortodocși

Troparul Sfântului Apostol Vartolomeu

„Apostole sfinte Vartolomeu, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.”

Sfântul Ierarh Luca al Crimeei (Doctorul fără de arginți)

Pe 11 iunie este prăznuit și Sfântul Luca al Crimeei, un ierarh și un medic excepțional, născut pe 27 aprilie 1877 și trecut la cele veșnice pe 11 iunie 1961.

Sfintele sale moaște, izvorâtoare de bun miros și tămăduitoare, se află în orașul Simferopol din Crimeea.

Sfântul Luca a trăit într-o perioadă de mare prigoană creștină sub regimul bolșevic. Cu toate acestea, el a refuzat categoric să efectueze operații fără a avea în sala de operație icoana Maicii Domnului. Această dragoste profundă și credința sa nezdruncinată în Iisus Hristos i-au adus numeroase suferințe în temnițele comuniste.

El este un exemplu luminos de îmbinare a credinței cu știința medicală, slujind atât trupul, cât și sufletul oamenilor. Este adesea numit „Doctorul fără de arginți” datorită devotamentului său necondiționat față de pacienți și a sacrificiilor pe care le-a făcut pentru a-și păstra credința.

Citește și: Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel în 2025?

Troparul Sfântului Luca al Crimeei

„Pe lauda doctorilor și mândria Simferopolului, pe alesul ierarh al lui Hristos și ocrotitorul Mănăstirii Dovra, pe Sfințitul Luca Doctorul să-l lăudăm cu imnuri duhovnicești și cu sfinte cântări, că izvorăște din belșug darurile vindecărilor.”


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...