Este sărbătoare cu cruce neagră pe 17 mai 2024 în Calendarul ortodox. Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Andronic, unul dintre cei 70 de Apostoli, potrivit informațiilor transmise de crestinortodox.ro.

Sărbătoare 17 mai 2024 în Calendarul ortodox: Cine a fost Sfântul Andronic?

Conform sursei citate anterior, Sfântul Andronic a fost unul dintre cei Șaptezeci de Apostoli și ruda Sfântului Apostol Pavel.

"Îmbrățișati pe Andronic și pe Iunias, cei de neam cu mine și împreună închiși cu mine, care sunt vestiți între apostoli și care înaintea mea au fost în Hristos", spunea Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani, despre Sfântul Andronic. 

Citește și: Sute de enoriași au protestat în fața unei biserici din Maramureș. Credincioșii s-au revoltat împotriva episcopiei. "Noi îl iubim, luptăm pentru el". Care este motivul?

sfantul andronic

Sântul Andronic 

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”- wowbiz.ro

Sfântul Andronic a fost hirotonit episcop al Panoniei, fără tron episcopal stabil. Sfântul călătorea și predica pe întrega Panonie.

Sfântul Andronic a luptat alături de Sfânta Iunia, soția sa, împotriva închinării la idoli. Ei vindecau prin Sfântul Duh toate suferințele cu care lupta poporul.

"El a fost propovăduitor și învățător nu numai al unei cetăți și țări, ci și a toată lumea; pentru că, alergând pretutindeni fără preget, a smuls din temelie înșelăciunea diavolească, propovăduind pe Hristos. Și, având împreună ajutătoare pe minunata Iunia și murind ea pentru lume, dar viețuind numai pentru Hristos, pe mulți i-a atras la dumnezeiasca cunoștință.

Ei au stricat capistele idolești, au zidit biserici dumnezeiești, au izgonit duhurile cele necurate din oameni și au tămăduit patimile celor neputincioși. Ei au plătit datoria cea de obște a firii, ca niște oameni buni platnici, ca unii ce au pătimit mult de la cei necredincioși, ale căror sfinte moaște, împreună cu moaștele multor sfinți mucenici, s-au aflat în lăcașurile cele din Evghenia și s-au adeverit prin descoperire" se arată în Viețile Sfinților, vol. IX- mai, p. 191, conform aceleiași surse.

Citește și: Horoscopul pentru iunie 2024: Prima lună de vară aduce oportunități importante pentru trei zodii. Ce ne spun astrele?

Sântul Andronic și Sfânta Iunia

Sântul Andronic și Sfânta Iunia

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Citeste si: Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea. „Trădarea de la un frate nu se uită ușor. Mi-a luat absolut toată viața mea de artist.”- kfetele.ro

Citeste si: Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au despărțit? Cum a apărut artista la premiera filmului- radioimpuls.ro

Troparul Sâfntului Andronic: 

"Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Andronic. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă.

Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri", conform doxologia.ro.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si