Rusaliile sunt sărbătorite în fiecare an de către creștini, care au mare evlavie față de acest praznic. În 2024, Rusaliile sunt celebrate pe data de 23 și 24 iunie, adică duminică și luni. Acestea sunt și zilele pe care salariații le au libere de la stat. Bineînțeles, fiindcă data de 23 este duminică, oamenii se bucură concret mai mult de ziua de luni, care ar fi fost o zi obișnuită de muncă în mod normal.

În credința ortodoxă, Rusaliile, care se mai numesc și „Cincizecime”, reprezintă Pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinților Apostoli, care s-a petrecut la 50 de zile de la Învierea Domnului. Această perioadă a dat și denumirea populară a sărbătorii.

rusalii 2024, zile libere rusalii, traditii rusalii 2024

Rusalii 2024: zile libere de la stat

[Sursa foto: Freepik]

Când mai au românii zile libere în 2024

1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)

23 iunie – Rusalii (duminică)

24 iunie – A două zi de Rusalii (luni)

15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)

16 august (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)

30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)

25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)

26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)

27 decembrie (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)

rusalii 2024, zile libere rusalii, traditii rusalii 2024

Zile în care nu se lucrează de Rusalii 2024. 

[Sursa foto: Freepik]

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Sunt mai multe obiceiuri și superstiții care se leagă de sărbătoarea Rusaliilor, fiind una dintre cele mai vechi sărbători creștine.

În unele zone ale țării, în această zi se împart oale împodobite cu flori, peste care se pune un colac, pentru pomenirea celor care nu se mai află printre noi. De asemenea, în ziua de Rusalii se împart și farfurii frumos împodobite, tot în amintirea celor răposați.

Citește și: VIDEO- Cum se va acorda concediul medical, conform noilor reguli? După impozitarea cu 10%, angajații trebuie să facă mai multe drumuri la medicul de familie

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

În credința strămoșească, Rusaliile reprezintă spiritele morților care ies din morminte de Joimari și care au petrecut Paștele printre oameni și care acum ar refuza să se mai întoarcă în lumea de dincolo. Pentru a îmbuna aceste spirite, oamenii evitau să le spună Rusalii, așa că au apelat la alte denumiri, precum iele, zâne sau chiar frumoase. Legenda spune că aceste spirite stau pe sub pământ și, dacă nu sunt alungate, încep să le facă rău oamenilor.

Rugăciunea pe care e bine să o rostești de Rusalii

„Doamne Isuse Cristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ai dat pacea Ta oamenilor, și darul Preasfântului Spirit, încă fiind cu noi întru viață această, L-ai dat pururea celor credincioși spre moștenire neinstrăinată, iar astăzi, mai arătat, ai trimis acest dar Învățăceilor și Apostolilor Tăi, și buzele lor cu limbi de foc le-ai întărit, prin care tot neamul omenesc întru a să limba și întru auzul

urechii luând cunoștință de Dumnezeu, cu lumina Spiritului ne-am luminat, și dintru înșelăciune că dintru întuneric ne-am mutat, și cu împărțirea limbilor celor de foc înțelegătoare și cu lucrare mai presus de fire ne-am învățat a crede în Ține, și pe Ține Dumnezeu, împreună cu Tatăl și cu Sfântul Spirit, întru o Dumnezeire și o Putere și o Tărie a Te cuvânta ne-am luminat.

Tu, dar, Cel ce ești strălucirea Tatălui, chipul ființei și al firii Lui, Cel neschimbat și nemutat, Izvorule al înțelepciunii și al darului, deschide-mi și mie păcătosului buzele și mă învață cum se cuvine și pentru ce trebuie să mă rog.

Că Tu ești Cel ce știi mulțimea cea multă a păcatelor mele, dar milostivirea Ta va învinge mulțimea acestora.

Că, iată, cu frică stăm înaintea Ta, punând deznădajduirea sufletului meu întru adâncul milei Tale. Îndreptează viață mea, Cel ce îndreptezi toată făptură cu cuvântul și cu puterea cea negraita a înțelepciunii. Cel ce ești liman lin celor inviforati, și-mi arată calea pe care voi merge. Da gândurilor mele Spiritul înțelepciunii Tale; Spiritul înțelegerii darueste-L nepriceperii mele; cu Spiritul temerii de Ține adumbreste faptele mele, și Spirit drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele și cu Spiritul Cel stăpânitor întărește alunecarea cugetului meu.” 

Sursa: evz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si