Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei, este cinstit pe 19 mai 2024, în Biserica Ortodoxă. Este zi cu cruce neagră în Calendarul Ortodox, potrivit doxologia.ro.

Sărbătoare 19 mai 2024: Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei

Sfântului Mucenic Patrichie a fost episcopul Prusei, unde a propovăduit credința în Hristos, a certat rătăcirea de credință și a luptat pentru a-i întoarce pe mulți de la închinarea idolilor, către închinarea la Hristos Dumnezeu.

A fost prins de păgâni și legat cu lanțuri de fier, pentru a fi dus la ape fierbinți, spre moarte.

„O, nebunule, cel ce te-ai alipit la basmele cele deșarte și chemi pe Hristos, vezi cât este de mare puterea zeilor noștri? Vezi ce fel de lucrare de tămăduire au dat apelor acestora calde spre sănătatea noastră? Dar mai întâi să cunoști ce fel este puterea și ce fel este darul tatălui nostru, Asclipie, căruia și tu să-i cazi înainte cu smerenie, cu rugăminte și cu jertfe, de voiești să scapi din legături și munci și să petreci cu pace în patria ta”, a spus păgânul cel mare către Sfântul Mucenic Patrichie.

Citește și: Horoscopul pentru iunie 2024: Prima lună de vară aduce oportunități importante pentru trei zodii. Ce ne spun astrele?

Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei

Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei

[Sursa foto: doxologia]

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

„O, cât de multe răutăți ai spus în puține cuvinte, ighemoane”, i-a răspuns Sfântul Patrichie.

„Ticălosule, ce fel de răutăți grăiesc eu, de care mă cerți pe mine? Ești dator a mărturisi că sunt adevărate, fără de înșelăciune și vicleșug, toate lucrurile care se văd cu ochii. Oare nu vezi cu ochii tăi tămăduirile ce se fac din aceste ape calde, cu puterea zeilor noștri atotputernici?”, a spus păgânul cel mare.

„Luminate ighemoane, pentru începătura, curgerea și puterea de căldură a acestor ape, dacă dorești să știi adevărul, eu îți voi spune, dacă voiești să mă asculți cu blândețe. Sunt creștin și tot cel ce mărturisește această sfințenie a creștinătății și se închină adevăratului Dumnezeu al tuturor, are mintea plină de înțelegerea dumnezeieștilor taine; deci și eu, măcar că sunt om păcătos, însă mărturisindu-mă a fi rob al lui Hristos, știu a arăta adevărul acestei ape. Înțelepciunea acestei lumi este nebunie la Dumnezeu, pentru că este scris: Cel ce prinde pe cei înțelepți întru viclenia lor. Iar Domnul nostru Iisus Hristos, mulțumind Tatălui Său, zice: Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului și al pămân­tului, că ai ascuns acestea de cei înțelepți și pricepuți și le-ai descoperit pruncilor. Și iarăși Apostolul zice: N-au cunoscut adevărul că, dacă l-ar fi cunoscut, n-ar fi răstignit pe Domnul slavei ”, i-a răspuns Sfântul Patrichie.

„Deci, de te voi arunca pe tine în aceste ape fierbinți, al căror Făcător zici că este Hristos, iar nu zeii noștri, oare te va păzi pe tine Hristos nevătămat de fierbințeala acestora?”, a spus păgânul cel mare.

„Știu puterea Hristosului meu, că poate, de va voi, să mă păzească întreg și nevătămat de apele acestea, iar eu aș vrea, ca prin apele acestea, să mă dezleg din această viață vremelnică și să viețuiesc cu Hristos în veci.

Însă nu voia mea, ci voia Lui cea sfântă să se săvârșească întru mine, fără de care nici un fir de păr nu cade din capul omului și nici o pasăre nu se prinde în laț. Deci, să știe cu adevărat toți cei ce ascultă acum cuvintele mele, că pe aceia care se închină cu tine pietrei cele nesimțitoare, ca unui Dumnezeu, îi așteaptă veșnica muncă în focul cel nestins de sub pământ și în tartarul cel mai dedesubt”, i-a răspuns Sfântul Patrichie.

Citește și: Horoscopul de weekend pentru 18-19 mai 2024: Cea mai frumoasă perioadă pentru trei zodii

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei

Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei

[Sursa foto: doxologia]

Iar păgânul a poruncit ca Sfântul Mucenic Patrichie să fie aruncat în apele fierbinți. Minunea a făcut ca sfântul să stea ca într-o apă rece, fără a suferi. Supărat de cele văzute, păgânul a poruncit să i se taie capul cu toporul.

Deci fiind dus la locul cel de tăiere, mărturisitorul și mucenicul lui Hristos și-a ridicat mâinile sale spre cer și a zis: „Dumnezeule, împărate și Stăpâne al tuturor, Cel ce ții cu puterea Ta toată făptura cea văzută și nevăzută, ascultătorule al tuturor celor ce te cheamă pe Tine cu adevărat, Care și aceste ape calde, spre mântuirea drepților și spre pedeapsa păgânilor le-ai zidit, stai acum mie de față, celui care mor întru mărturisirea credinței Tale”, a rostit Sfântul Mucenic Patrichie înainte să îi fie tăiat capul, conform aceleiași surse.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si