Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 19 martie 2025?

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 19 martie 2025!

Pe 19 martie 2025, în Calendarul ortodox sunt prăznuiți Sf. Hrisant și Daria. 

Sfântul Hrisant, fiul unui distins patrician roman pe nume Polemius, este una dintre figurile emblematice ale primelor secole ale creștinismului, care, prin viața și martiriul său, a lăsat o moștenire spirituală adâncă pentru întreaga Biserică. Trăind în secolul al III-lea, într-o perioadă în care creștinismul era încă persecutat, Hrisant a fost martor al numeroaselor încercări și chinuri la care erau supuși cei care îndrăzneau să mărturisească credința în Hristos.

Chemarea la credință și rezistența față de tatăl său

Crescut într-o familie nobilă, Hrisant a avut o educație aleasă, dar în ciuda acestui fapt, căutarea sa spirituală l-a adus în fața unei alegeri importante. După ce a citit „Faptele Apostolilor”, tânărul Hrisant a înțeles chemarea lui Dumnezeu și a decis să primească botezul. Această alegere, în timpul unei perioade în care creștinii erau adesea persecutați, nu a fost ușor de făcut, mai ales având în vedere familia sa.

Tatăl său, Polemius, un om de înaltă stare socială, nu putea accepta această schimbare a fiului său și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-l împiedica să rămână în credința creștină.

Calendar ortodox martie 2025

Calendar ortodox martie 2025

(sursa foto: patriarhia.ro)

Citește și: În curând se deschide Târgul de Paște din Craiova 2025! Tema evenimentului este ”Alice în Țara Minunilor”

În încercările sale de a-l deturna de la credința în Hristos, Polemius l-a forțat pe Hrisant să o ia de soție pe Daria, o tânără pagână, sperând astfel că legătura aceasta va înlătura orice

gânduri religioase. Cu toate acestea, Hrisant nu a cedat și, prin viața sa, a reușit să o aprindă pe Daria de dorul după unirea cu Hristos. În ciuda provocărilor, Daria a fost câștigată pentru credința creștină, iar căsătoria lor a devenit un simbol al iubirii și al devotamentului față de Dumnezeu.

Mucenicia și mărturisirea credinței

După moartea tatălui său, Hrisant nu s-a mai ferit de persecuțiile care veneau din partea autorităților romane.

A început să mărturisească deschis credința sa în Hristos, fără teama de a suferi pentru aceasta. Într-o perioadă în care creștinii erau persecutați sub domnia împăraților păgâni, Hrisant și Daria au fost trădați și aduși în fața autorităților. Au fost pariați prefectului Celerin și dați pe mâna tribunului Claudiu, un om cunoscut pentru cruzimea sa.

Citește și: Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel în 2025?

În ciuda suferințelor îndurate, Hrisant și Daria au primit chinurile cu o bucurie care a uimit pe toată lumea, iar marturisirea lor de credință a ajuns să răsune din ce în ce mai puternic. Atitudinea lor neclintită și curajul de a rămâne credincioși în fața torturii au avut un impact major asupra celor din jur. Tribunul Claudiu, impresionat de tăria lor, s-a convertit la creștinism împreună cu întreaga sa familie.

Din păcate, pentru această alegere, atât Claudiu, cât și familia sa au suferit martiriul.

Mărturia darurilor cerești ale Dariei

Sfânta Daria a fost o martiră deosebită, răbdând chinurile cu o vitejie care i-a cucerit pe cei care o priveau. Se spune că, datorită tăriei sale de caracter și a credinței neclintite, paganii au început să strige: „Daria este o zeiță!” Această recunoaștere a curajului și a puterii sale spirituale nu era o simplă laudă, ci o marturie a iubirii și devotamentului față de Hristos, care strălucea în ea chiar și în fața celor mai groaznice

chinuri.

În cele din urmă, tortionarii au hotărât ca Hrisant și Daria să fie îngropați de vii, pentru a pune capăt vieților lor și mărturiei lor de credință. Cu toate acestea, locul în care au suferit martiriul a devenit sacru, iar mai târziu, o biserică a fost construită în acea zonă, ca semn al credinței lor nemărginite.

Sfârșitul lor pământesc și moștenirea spirituală

Sfântul Hrisant și Sfânta Daria și-au încheiat pământul viața în anul 283, la Roma, sub domnia împăratului Numerian. Acești soți și martiri au demonstrat prin faptele lor că iubirea față de Hristos poate înfrunta orice obstacol, orice pericol. Viața lor este un exemplu de credință adevărată, de dăruire și sacrificiu, care a transformat în bine nu doar pe cei care au fost martori ai vieții lor, ci întreaga Biserică.

Astăzi, prin cinstirea lor, creștinii sunt îndemnați să urmeze exemplul acestor doi mucenici, să își întărească credința în fața încercărilor și să își asume, cu curaj, marturisirea în Hristos, indiferent de prețul pe care ar putea să-l plătească. Moștenirea lor continuă să lumineze drumul celor care caută adevărul și iubirea în Hristos.

 

 


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...