
1 din 2 | Sărbătoare 20 mai 2025

2 din 2 | Calendar ortodox mai 2025
Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 20 mai, în ajunul Sf. Constantin și Elena!
Pe data de 20 mai, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfânta Lidia din Filipi, considerată prima creștină din Europa, și pe Sfântul Mucenic Talaleu, cunoscut pentru minunile și suferințele sale pentru credința în Hristos.
Sfânta Lidia din Filipi – Prima femeie botezată în Europa
Sfânta Lidia este o figură marcantă în istoria creștinismului european. Ea este pomenită în Faptele Apostolilor (capitolul 16), acolo unde se arată cum, în urma predicii Sfântului Apostol Pavel adresată unui grup de femei adunate la un râu din apropierea cetății Filipi, Lidia a fost cea căreia Dumnezeu „i-a
Lidia era o femeie de neam ales, vânzătoare de porfiră (un material scump, rezervat adesea elitei), originară din cetatea Tiatira. După ce a primit cuvântul Evangheliei, a cerut să fie botezată, iar în casa ei s-a format prima comunitate creștină cunoscută din Europa. Prin credința, curajul și ospitalitatea ei, Lidia rămâne un model al deschiderii sufletești și al slujirii Bisericii primare.
Calendar ortodox mai 2025
Citește și: Sf. Constantin și Elena 2025: Ce nume se sărbătoresc pe 21 mai?
Sfântul Talaleu – Doctor fără plată și mucenic al lui Hristos
Tot pe 20 mai este prăznuit și Sfântul Mucenic Talaleu, care a trăit în vremea împăratului Numerian (283-284). Provenit dintr-o familie creștină (tatăl său se numea Veruchie, iar mama Romilia), Talaleu a devenit medic, dar nu cerea plată pentru serviciile sale, tămăduind bolnavii cu dragoste și credință.
Mărturisindu-L pe Hristos deschis, a fost supus la chinuri groaznice. Un moment impresionant din viața sa este legat de o minune dumnezeiască: atunci când călăii au încercat să-i perforeze genunchii, au fost orbiți și, în loc să-l rănească pe Talaleu, au găurit o scândură. Drept urmare, aceștia au fost pedepsiți, dar au crezut în Hristos și au devenit mucenici.
Citește și: Când pică Înălțarea Domnului 2025. Sărbătoarea are loc la 40 de zile de la Paște!
Sfântul Talaleu a fost în cele din urmă decapitat, primind cununa muceniciei. Moaștele sale se află în biserica Sfântul Agatonicu din Constantinopol, iar el este pomenit în rugăciunile de Sfantul Maslu și la sfințirea apei, fiind considerat ocrotitor al celor bolnavi.
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.