Pe 23 martie 2024, conform Calendarului ortodox, îl celebrăm pe Sfântul Mucenic Nicon.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Luca din Mitilini, Sfântul Dometie, Sfântul Cuvios Nicon, Sfântul Cuvios Gheorghe cel Nou (făcătorul de minuni) și pe Sfântul Cuvios Luca.

Această zi de sâmbătă este importantă și este cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Sfântului Teodor sau Sâmbăta Colivelor. Este prima sâmbătă din Postul Paștelui în care sunt pomeniți cei decedați.

De altfel, aceasta este și sâmbăta care dă startul pomenirilor celor care nu mai sunt printre noi în întreaga perioadă de post. Pomenirea celor trecuți în neființă începe așadar pe 23 martie, sâmbătă și ține până în sâmbăta Floriilor.

sfantul teodor tiron

Ziua de 23 martie 2024 poartă numele de Sâmbăta Sfântului Teodor sau Sâmbăta Colivelor.

[Sursa foto: Doxologia]

Sfântul Nicon este celebrat sâmbătă, pe 23 martie, în Calendarul ortodox

Sfântul Nicon, celebrat pe 23 martie 2024 în Calendarul ortodox, s-a născut la Neapole. Tatăl său a fost păgân, iar mama sa a fost creștină. 

Acest Sfânt a trăit în secolul al 13-lea, fiind ofițer roman. Pe timp de război el a ales să își asculte mama și a făcut semnul Sfintei Cruci, rostind numele lui Iisus Hristos cu voce tare. Acela a fost momentul în care o putere nebănuită s-a simțit în corpul său și a mers să scape de toți dușmanii.

După ce s-a terminat războiul, el a mers la Cizic și a fost botezat de Arhiereul Teodosie. 

Citește și: Sâmbăta Sf. Teodor sau Sâmbăta Colivelor în 2024: Ce și cum se dă de pomană în Postul Paștelui?

Devenind creștin, el se retrage într-o mănăstire unde se dedică studiului bisericesc. Apoi, la trei ani după botez, a fost numit preot și ulterior a devenit episcop, conform crestinortodox.ro

După ce a murit mama lui, acesta s-a retras în Sicilia și a predicat Evanghelia. Sfântul Nicon strânge în jurul său 199 de monahi, chiar la timp pentru prigoana împotriva creștinilor.

Prințul Quintianus l-a găsit pe Sfântul Nicon alături de ucenicii săi și i-au chinuit oribil de tare. Acei 199 de ucenici ai Sf. Nicon au fost omorâți, fiind decapitați.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: O filmare din Coreea de Nord arată ce pățesc niște fete care au fost prinse uitându-se la filme sud-coreene. Imaginile au provocat șoc- antena3.ro

Sfântul Nicon a fost legat de coada unui cal care apoi a început să alerge și să îl târască pe jos. Apoi, acesta a fost bătut și jupuit de viu. Totuși, Sfântul Nicon a supraviețuit miraculos, dar apoi i-a fost tăiat capul. Trupul său a fost descoperit de un păzitor de turme. Acesta din urmă avea duh rău în el, iar atunci când a atins trupul sfânt al lui Nicon, s-a tămăduit. 

Trupul lui Nicon a fost îngropat de creștini la loc de cinste.

sfantul nicon

Pe data de 23 martie 2024, în Calendarul ortodox, îl sărbătorim pe Sfântul Mucenic Nicon.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Rugăciune pentru Buna Vestire: Trebuie rostită pe 25 martie 2024 și face minuni pentru familia ta

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Sfântului Teodor (Sâmbăta Colivelor)

Sâmbăta Sfântului Teodor sau Sâmbăta Colivelor se mai numește și Sân-Toader, Sâmbăta Ursului, Sâmbăta Sântoaderului. 

În această zi sfântă, copiii obișnuiesc să se scalde și să pună pietricele de flori de fân pentru a se asigura că rămân sănătoși ca piatra și drăgăstoși precum florile.

De Sâmbăta Sfântului Teodor, gospodarii tund vitele în frunte, le taie cozile și tund părul din capul copiilor. Apoi, le pun pe toate în sălcii lăstăroase pentru a se înmulți ca salcia.

Se spune că în Sâmbăta Colivelor răsare iarba și este o zi minunată pentru a semăna ceapa. Așa știi sigur că va crește mare, conform condoleanțe.ro

Înainte să răsară soarele, fetele obișnuiesc să scoată rădăcina Homanului (iarbă cu întrebuințări în medicina populară). Totodată, ele îl invoca pe Sântoaderul cel mare rostind cuvintele: „Toadere, Sântoadere/Dă cosiță fetelor/Cât e coada iepelor”.

Copiii se fac frați de cruce în această zi, iar conform tradiției, frații de cruce sunt doi prieteni foarte buni care ar face orice unul pentru celălalt. De cealaltă parte, fetele se fac surate, iar ele își jură așadar iubire până la moarte. Acești tineri nu se trădează niciodată și nici nu se ceartă.

De Sâmbăta Sfântului Toader se gătesc diverse mâncăruri precum boabe de grâu sau porumb fierte, îndulcite cu miere și colaci din făină de grâu; aceste preparate se dau de pomană.

Citeste si: Dinu Maxer vorbește despre infidelitățile din relația cu Nicoleta Luciu: „Mi-a fost greu să fiu fidel. N-am reușit. Sunt persoane publice infidelitățile mele.”- kfetele.ro

Citeste si: Detalii cutremurătoare despre crima care a șocat o lume întreagă! Cum și-a găsit sfârșitul Kristina Joksimovic, fostă Miss Elveția?- radioimpuls.ro

Citeste si: Cele mai spectaculoase ținute de la MTV Music Awards 2024. Cum au apărut vedetele pe covorul roșu- antena3.ro

În Sâmbăta Colivelor se prăznuiesc morții și nu trebuie să lipsească coliva de la pomeni. Așadar, se face colivă pentru sufletele celor decedați. Această colivă poartă numele de „Coliva lui Sântoader” și trebuie dusă la cimitir și la biserică. 

pomana coliva sambata colivelor

Pe 23 martie 2024, gospodinele împart colivă pentru sufletele celor decedați.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citește și: A început Postul Paștelui 2024: Regulile de aur pe care trebuie să le respecți în următoarele 40 de zile

În această zi sfântă, femeile nu au voie să muncească. Totodată, nu au voie să spele rufe pentru că este un păcat mare.

Nu este bine să te cerți cu rudele în această sâmbătă pentru că riști să ai parte doar de necazuri pe parcursul anului.

Este important ca în Sâmbăta Sfântului Teodor, părinții să petreacă timp mai mult cu pruncii lor.

Pe lângă toate acestea, mersul la biserică și rugăciunile spuse pentru sufletele celor decedați trebuie să fie incluse în activitățile zilei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si