Pe 5 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îi celebrăm pe Sfinții Mucenici Agatopod, Teodul și Sfânta Cuvioasă Teodora.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții mucenici Claudie, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Serapion și Nichifor, pe Preacuvioasa Maicii Teodora din Tesalonic, pe Sfinții mucenici Teodora și Didim, Sfântul Mucenic Termu, Sfântul Mucenic Pompie, Sfântul Zinon și Sfinții Mucenici Maxim și Terenție și Sfântul Nou Mucenic Gheorghe.

Detalii din viețile Sfinților Mucenici Agatopod, Teodul și Sfânta Cuvioasă Teodora

Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic este celebrată pe data de 5 aprilie 2024 în Calendarul ortodox. Ea s-a născut în insula Eghina, având părinți creștini, pe nume Antonie și Hrisanta.

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Sf. Gheorghe în 2024? Calendar ortodox

Despre ceilalți doi sfinți sărbătoriți pe 5 aprilie 2024 știm că Agatopod era diacon, iar Teodul era citeț în Biserica din Tesalonic. Agatopod era mai bătrân, iar Teodul era tânăr, dar înțelept. În timpul prigoanelor declanșate de Dicolețian împotriva creștinilor, aceștia doi au fost chemați la curtea împăratului.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Îngropat de viu, un bărbat a fost salvat ca prin minune după 4 zile de stat sub pământ- wowbiz.ro

 Sfinții Mucenici Agatopod, Teodul și Sfânta Cuvioasă Teodora.

Iată cine au fost Sfinții Mucenici Agatopod, Teodul și Sfânta Cuvioasă Teodora, conform Calendarului ortodox pentru 5 aprilie 2024.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Cei doi s-au bucurat și au mers împreună la judecată. Și-au afirmat tare și clar credința în Dumnezeu. Judecătorii i-au îndemnat să se lepede de Iisus Hristos și să se închine idolilor, însă degeaba. Pentru acestea, ei au fost întemnițați și înfometați mult timp. Au fost condamnați la moarte, fiind aruncați în mare pentru a se îneca. Mâinile le-au fost legate la spate și le-au fost legate pietre grele la gât, fiind apoi duși în locul unde trebuiau să fie aruncați în apele mării.

Atunci când era pe punctul de a fi aruncat în mare, Agatopod a strigat că acesta este de fapt al doilea botez prin care își vor spăla păcatele. Cei doi mucenici au murit, însă trupurile lor au fost duse de valuri la mal. Creștinii le-au luat și le-au îngropat la loc de cinste, conform crestinortodox.ro

Apoi, Sfântul Teodul li s-a înfățișat cunoscuților săi în chip de înger, fiind îmbrăcat în straie luminoase. Le-a poruncit oamenilor să împartă averile sale săracilor.

Citeste si: Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu îmi mai dădea ghiozdanul să mă duc la școală. Mă trimitea cu punga.”- kfetele.ro

Citeste si: "M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei soacră a dat-o din nou în judecată- radioimpuls.ro

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru Postul Paștelui

Acestea sunt principalele sărbători în luna aprilie 2024 din Calendarul ortodox

Calendarul ortodox pentru luna aprilie 2024 ne arată care sunt principalele sărbătorim din această perioadă.

cruce

Consultă lista principalelor sărbători din Calendarul ortodox al lunii aprilie 2024.

[Sursa foto: Freepik]

  • Pe 6 aprilie 2024 îl sărbătorim pe Sfântul Eutihie (patriarhul Constantinopolului
  • Pe 11 aprilie 2024 îl sărbătorim pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica și pe Sfântul Mucenic Antipa
  • Pe 12 aprilie 2024 îl sărbătorim pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău
  • Pe 14 aprilie 2024 îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin (Episcopul Romanului)
  • Pe 20 aprilie 2024 îl sărbătorim pe Sfântul Teotim, (Episcopul Tomisului)
  • Pe 23 aprilie 2024 îl sărbătorim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (Purtătorul de biruință)
  • Pe 24 aprilie 2024 îi sărbătorim pe Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș și Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum
  • Pe 25 aprilie 2024 îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului și pe Sfântul Evanghelist Marcu
  • Pe 28 aprilie 2024 sărbătorim Duminica Floriilor (Intrarea Domnului în Ierusalim)

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si