Sărbătoarea Sfântului Gheorghe este foarte importantă pentru români, mai ales că în această zi peste 900.000 de români își serbează onomastica.

În această zi sunt celebrați oamenii care poartă numele Gheorghe sau derivate ale acestuia, precum George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Gică, Gherghina, etc.

Potrivit calendarului ortodox pentru luna aprilie 2024, sărbătoarea Sfântului Gheorghe este pe data de 23 aprilie 2024.

Sfântul Mucenic Gheorghe este cinstit pe 23 aprilie 2024

Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. El a trăit în vremea împăratului Dioclețian, în secolul al IV-lea și a ajuns conducător al armatei, prin prisma vitejiei sale de neegalat.

Împăratul Dioclețian a început lupta împotriva creștinilor în anul 303. Pe atunci au fost dărâmate multe lăcașuri de cult, au fost interzise adunările creștinilor, au fost arse cărți sfinte, iar cei care refuzau să aducă jertfe zeilor erau condamnați la moarte. 

sfantul gheorghe

Sfântul Mucenic Gheorghe este prăznuit pe data de 23 aprilie 2024.

[Sursa foto: Alba24]

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru Postul Paștelui

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Sfântul Gheorghe, văzând acestea, nu s-a ferit să își afirme credința și iubirea față de Iisus Hristos. El a fost întemnițat și a îndurat chinuri cumplite. A fost lovit cu sulițe, tras pe roată, îngropat în vară, etc., însă nicio tortură nu l-a convins să se lepede de credința în Hristos.

Cei care au văzut câte suferințe a îndurat Sfântul Gheorghe au fost de-a dreptul uimiți, mai ales atunci când au văzut că a scăpat cu bine din toate cele și, mai mult decât atât, acesta a înviat și un decedat.

Oamenii păgâni au renunțat la credința lor și s-au apropiat de Hristos. Chiar și soția lui Dioclețian, împărăteasa Alexandra, s-a convertit la creștinism, după aceste fapte, potrivit crestinortodox.ro

Sfântul Gheorghe a fost ispitit cu onoruri pentru zei, dar această tactică nu a mers. El nu a renunțat la Hristos și din această cauză a fost condamnat la moarte prin decapitare, pe 23 aprilie, în 304. 

Sfântul Mucenic Gheorghe, ocrotitorul armatei române

În anul 1222, Richard Inimă de Leu, pe atunci regele Angliei, l-a ales pe Sfântul Gheorghe ca patron spiritual al Casei Regale și al țării întregi. Regele Edwuard al III-lea a înființat „Ordinul St. George”, iar crucea acestui sfânt a devenit apoi steagul Angliei.

Sfântul Mucenic Gheorghe este considerat ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Lituaniei și Serbiei, însă este și ocrotitorul armatei române. 

Armata Română l-a desemnat pe Sf. Gheorghe ca ocrotitor în anul 1920, pentru a-i îmbărbăta pe militarii români și pentru a îi sprijini în lupta pentru apărarea țării. 

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

armata romana

Sfântul Gheorghe este considerat ocrotitorul armatei române din anul 1920.

[Sursa foto: Pexels]

Din anul 1990, Sfântul Gheorghe este celebrat în toate unitățile militare din țară.

Conform legendei sale, Sfântul Gheorghe ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioară. În reprezentările iconografice recente, Sf. Gheorghe este reprezentat călare pe cal, doborând un balaur.

Citește și: Calendar ortodox pentru aprilie 2024: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Rugăciune către Sf. Gheorghe

„O, luptătorule și biruitorule, mare Gheorghe, în nevoie și în nenorociri grabnic ajutător și cald sprijinitor, iar celor întristați bucurie nespusă, primește de la noi această rugăminte a smeritului tău rob, a Domnului Io Ştefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul Ţării Moldovei. Păzeşte-l pe el în lumea aceasta şi în cea de apoi, pentru rugăciunile celor ce Te cinstesc pre Tine, ca să Te preamărim în veci. Amin.”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si