În Calendar ortodox, pe 7 august 2024, creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Teodora de la Sihla, prima româncă trecută în rândul sfinților. Sfânta Teodora este cunoscută pentru viața sa de asceză și rugăciune în pustnicie, un exemplu de sfințenie și devotament.

Calendar ortodox 7 august 2024: Cine a fost Sfânta Teodora?

Sfânta Teodora s-a născut în comuna Vânători-Neamț, fiind fiica lui Ștefan Joldea, armas (un fel de comandant de artilerie) la Cetatea Neamțului.

Ștefan Joldea a avut două fiice, Marghita și Teodora. Teodora s-a căsătorit cu Elefterie, dar după un timp, ambii soți au ales să intre în viața monahală. Teodora s-a alăturat Schitului Vărzărești-Vrancea, iar soțul ei a mers la Schitul Poiana Mărului.

La Schitul Vărzărești, Teodora a devenit ucenica egumenei schimonahia Paisia. Din cauza incursiunilor turcilor, egumena și câteva maici, inclusiv Teodora, s-au retras în Munții Buzăului pentru a trăi în asceză. După zece ani de nevoință, Teodora a ajuns în Munții Neamțului.

Ieroschimonahul Pavel, duhovnicul Sihăstriei, a dus-o pe Teodora în părțile Sihlei, unde a locuit într-un bordei părăsit, dedicându-se rugăciunii și postului. La sfârșitul secolului al XVII-lea, Schitul Sihla încă nu exista, dar pădurile din jur adăposteau numeroși pustnici. Teodora s-a mutat ulterior într-o peșteră unde a continuat viața de pustnicie până la moartea sa.

Calendar ortodox august 2024

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Ultimul mesaj cutremurător lăsat de Ana-Maria, soția lui Gabriel Vasiliu de la „Puterea dragostei”, înainte să fie ucisă cu sânge rece! Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc: „Doamne ferește”- wowbiz.ro

Citeste si: Cum le-a ademenit "Șacalul" pe Delia și Denisa, tinerele ucise pe litoral. Imagini cu suspectul adus în cârje la instanță- antena3.ro

Citește și: Rugăciune pentru ajutor imediat. La cine e bine să te rogi când treci prin momente de cumpănă

Tradiția menționează că părinții de la Sihăstria au observat păsările luând firimituri de pâine și zburând spre Munții Sihlei, un semn al prezenței Sfintei Teodora. Doi frați din Sihăstria au fost binecuvântați să o vadă pe Teodora învăluită într-o lumină de foc. Aceasta le-a cerut să îi aducă un preot pentru a se împărtăși înainte de a pleca la Domnul. Ieromonahul Antonie și diaconul Lavrentie au venit să o împărtășească, iar după ce a primit Sfintele Taine, Teodora a rostit „Slavă Ție Doamne pentru toate” și și-a dat duhul.

Citește și: Rugăciune puternică de Sfântul Pantelimon pentru iertarea păcatelor. De ce este bine să te rogi în această zi de sărbătoare

Trupul Sfintei Teodora a fost așezat în peșteră, unde a rămas mulți ani. După 1830, familia domnitorului moldovean Mihail Sturza a mutat moaștele în biserica schitului, iar ulterior în biserica de la moșia familiei din satul Miclăușeni, Iași. În 1856, în timpul ocupației rusești, moaștele Sfintei Teodora au fost duse la Lavra Pecerska din Kiev, unde este venerată sub numele de Sfânta Teodora din Carpați.

Pe 20 iunie 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a recunoscut și proclamat sfințenia Cuvioasei Teodora de la Sihla, stabilind data de 7 august ca zi de prăznuire.

Citeste si: VIDEO Alin Oprea, despre durerea de a crește fără tată. Cât de tristă a fost copilăria artistului? „Eram mândru de rolul de tată care mi se dădea mie.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este românca ce a impresionat la nunta cu un milionar indian, îmbrăcată din cap până în picioare în aur- radioimpuls.ro

Citeste si: Dezvăluiri bombă! Ce s-a aflat despre contractul Antoniei cu Betano- antena3.ro

Sursa: crestinortodox.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si