Calendar creștin-ortodox luna iunie 2024- ce sărbători sunt în prima lună de vară. Patriarhia Română a publicat la începutul anului calendarul cu toate sărbătorile din an.

Citește și: Rusaliile în 2024: Data pe care pică sărbătoarea în acest an. Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri

Vezi mai jos pagina din calendarul ortodox cu Luna Iunie 2024 și află când sunt cele mai importante sărbători.

Calendar ortodox pentru luna iunie 2024

Nu toată lumea știe că, spre deosebire de anul civil care începe pe 1 ianuarie, anul bisericesc începe pe 1 septembrie. 

Potrivit tradiției creștin-ortodoxe, în această zi s-a început creația lumii și tot în această zi și-ar fi început Mântuitorul activitatea sa publică. 

Anul liturgic este diferit de anul bisericesc și a început în ziua Sfintelor Paști. Anul liturgic se împarte în trei mari perioade:
a) Perioada Triodului (perioada prepascala)
b) Perioada Penticostarului (perioada pascală)
c) Perioada Octoihului (perioada postpascală).

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Întreaga lună iunie 2024 face parte din Timpul Penticostarului- care a început de Paște, 5 mai 2024, și se încheie pe 30 iunie, Soborul Tuturor Sfinților.

a) Timpul Triodului ține de la Duminică Vameșului și a Fariseului (cu trei săptămâni înainte de începutul postului Paștilor) până la Duminică Paștilor (total 10 săptămâni).
b) Timpul Penticostarului ține de la Duminică Paștilor până la Duminică I-a după Rusalii sau a Tuturor Sfinților (total opt săptămâni).


c) Timpul Octoihului ține tot restul anului, adică de la sfârșitul perioadei Penticostarului până la începutul perioadei Triodului. Este cea mai lungă perioada din cursul anului bisericesc.

Sărbători cu cruce roșie și neagră în luna iunie 2024

Sărbătorile cu cruce roșie în luna iunie 2024 sunt Înălțarea Domnului, 13 iunie 2024, Rusaliile, pe 23 iunie 2024, Sfinții Petru și Pavel pe 29 iunie 2024 și Soborul Tuturor Sfinților- 30 iunie 2024. 

Sunt 7 sărbători cu cruce neagră în luna iunie 2024: Sf. Mare Mucenic Ioan de la Suceava (2 iunie), Sf. Mc. Zotic (4 iunie), Sf. Mc Nicandru (8 iunie), Sf. Muc. Isihie (15 iunie), Sf. Ierarh Grigorie Dascalul (22 iunie), Sf. Ier. Niceta de Remesiana (24 iunie), Sf. Ier. Ghelasie de la Râmeț (30 iunie). 

Calendar ortodox complet pentru iunie 2024

Ce sărbători sunt în luna iunie 2024. Calendar ortodox

La 40 de zile după Sfintele Paști, are loc sărbătoarea Înălțării Domnului- care pică anul acesta pe data de 13 iunie.

După 10 zile de la Înălțarea Domnului, la exact 50 de zile de la Paște, este sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh sau Cincizecimea (Rusaliile).

Rusaliile se sărbătoresc în 2024 în ziua de duminică, 23 iunie, și sunt urmate de o altă sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox- Sfânta Treime, pe  24

iunie.

La distanță de o săptămână de Rusalii se celebrează Soborul Tuturor Sfinților- pe 30 iunie 2024, când se termină perioada Penticostar din anul liturgic și începe Octoihul.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Rusaliile alături de Sfintele Paşti sunt cele mai vechi sărbători creștine, fiind prăznuite încă din vremea Sfinților Apostoli.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si