Moţiunea prin care Florin Cîţu candidează pentru funcţia de preşedinte al PNL şi pe care o depune vineri se numeşte „România liberală” şi are 28 de pagini, transmite News.ro.
UPDATE. Discursul lui Florin Cîțu de la lansarea candidaturii
Pe treptele sediului PNL, flancat de Emil Boc și Rareș Bogdan, alături de miniștri și zeci de susținători, Florin Cîțu și-a lansat candidatura pentru funcția de președinte al PNL.
"O zi importantă pentru noi toţi, pentru colegii mei. Am pornit acum câteva luni de zile cu o echipă mică, dar determinată şi am spus că intru în această cursă să câştig, dar am spus în acelaşi timp că intru în această cursă să construiesc. Şi cred că astăzi se vede că mesajul meu de a face România liberală a prins. Avem, până acum, 32 de filiale care au semnat sau sunt alături de noi în acest demers.
Le mulţumesc tuturor celor care sunt astăzi lângă mine, dar nu ne oprim aici, pentru că am intrat în această cursă să unesc PNL. Şi vom încerca până în 25 septembrie să-i avem pe toţi lângă noi, dar, cu siguranţă, după 25 septembrie vom avea întreg Partidul Naţional Liberal în jurul acestei moţiuni 'România Liberală'', a declarat Florin Cîţu, vineri, la sediul PNL.
Citeste si: Cum arăta Florin Cîțu în poza din dosarul penal făcut de americani, după ce l-au prins băut la volan
Principalele puncte ale documentului propuse de premier pentru dezvoltarea României sunt
revizuirea Constituţiei, desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, intrarea ţării noastre în Spaţiul Schengen şi apropierea de moneda euro, creşterea investiţiilor şi încurajarea antreprenoriatului, cât şi digitalizarea ANAF, recuperarea prejudiciilor din infracţiuni şi sporirea încrederii în instituţiile statului.
Citeste si: Șpaga incredibilă cerută de fostul șef al IPJ Prahova pentru o promovare în funcție
Florin Cîțu luptă pentru lucruri care au fost "stigmatizate" în România
În moțiunea depusă azi, Florin Cîțu spune că PNL va rămâne un partid de centru-dreapta, care are drept curente principale liberalismul, creștin-democrația și conservatorismul. "Lianții ideologici care unesc toate orientările din interiorul partidului sunt fondul liberal comun și apartenența la mișcarea populară europeană”, se spune în document.
„Mediul politic, dar şi societatea civilă sunt încă tributare unor mentalităţi preponderent etatiste.
Din nefericire, statul continuă încă să fie văzut ca o sursă a prosperităţii şi i se cere intervenţia la fiecare pas", scrie premierul în mesajul către liberali.
Citeste si: Cel mai slab leu din istorie. EURO a atins vineri un nou maxim istoric
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Zeci de șoferi și-au găsit mașinile vandalizate într-o parcare din Capitală. Un necunoscut le-a scrijelit pe capote același mesaj- antena3.ro
Citeste si: Autoritățile au trimis un elicopter în localitatea Țăndărei. Peste 200 de polițiști și jandarmi au descins în mai multe case- wowbiz.ro
„Esenţa liberalismului: proprietatea privată şi toate corolarele care decurg din aceasta – ordinea pieţei libere, încrederea în capacitatea antreprenorială şi buna funcţionare a democraţiei – nu s-au bucurat de atenţia cuvenită în societatea românească, ci au fost mai degrabă stigmatizate”, precizează Florin Cîţu în textul moţiunii.
Ce reforme propune Florin Cîțu
Premierul mai spune că „a venit timpul unei schimbări de paradigmă”.
„Este nevoie să ne îndreptăm atenţia asupra valorilor autentic liberale precum libertatea, spiritul întreprinzător, responsabilitatea personală. În acest sens, este imperativ să readucem în centrul discuţiei instituţia proprietăţii private şi să descătuşăm spiritul antreprenorial care continuă să fie înăbuşit de reglementări, de o povară fiscală excesivă şi de un aparat birocratic supradimensionat şi ineficient.
A sosit clipa să recunoaştem că dezvoltarea poate veni numai în măsura în care avem un cadru instituţional propice economisirii şi alocării resurselor prin mecanismul pieţei libere”, mai explică Cîţu.
Citeste si: Cum explică Guvernul eroarea din CV-ul lui Florin Cîțu cu privire la studile din America
Cum vede Florin Cîțu revizuirea Constituției
O constituție devine puternică atunci când se bucură de stabilitate în timp, precizează Florin Cîțu. "Legea fundamentală trebuie înțeleasă, respectată și protejată înainte de a fi modificată...Atunci când un autentic moment constituțional va apărea, PNL va milita pentru acele măsuri care garantează și întăresc liberalismul constituțional ca principiu esențial al oricărei democrații consolidate", se spune în textul moțiunii.
- Nicio revizuire a Constituției nu trebuie să conducă la restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale.
- PNL va susține creșterea gradului de protecție a drepturilor și libertăților deja reglementate în Titlul II din Constituție, în special cu privire la dreptul de proprietate, în acord cu jurisprudența
CEDO.
- Constituția revizuită în 2003 a păstrat regula conform căreia activitatea procurorilor se desfășoară sub autoritatea Ministrului Justiției, deci, a factorului politic. "A devenit necesară soluționarea acestei incoerențe constituționale cu masive implicații practice, prin clarificarea rolului Ministrului Justiției în raporturile cu procurorii".
Citeste si: Premierul Florin Cîțu, răspuns evaziv legat de al doilea dosar din SUA (VIDEO)
Florin Cîțu vrea un sediu nou pentru Curtea Constituțională
Alte precizări din textul moțiunii lui Cîțu:
Citeste si: Veste importantă pentru doamnele aflate în prag de pensionare! Femeile pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu până la 11 ani- kfetele.ro
Citeste si: Cum s-a produs, de fapt, accidentul în care 22 de elevi și 3 profesori au murit? Ce au descoperit oamenii legii- radioimpuls.ro
Citeste si: O tânără își dorea șase intervenții estetice, iar chirurgul găsit online i le-a făcut pe toate odată. După câteva zile a murit- antena3.ro
- Activitatea Curții Constituționale necesită o justă evaluare după 30 de ani de existență neîntreruptă, cu scopul de a întări credibilitatea și importanța instanței de contencios constituțional în cadrul societății democratice.
- În primul rând, este necesară asigurarea unei independențe sporite a judecătorilor Curții Constituționale și a personalului Curții în fața influențelor politice. Trebuie introduse proceduri suplimentare pentru a garanta independența sporită a aparatului decizional și administrativ în fața factorului politic.
- În al doilea rând, o Curte Constituțională activă și independentă are nevoie de un sediu propriu, care să reflecte rolul său constituțional de independență față de celelalte autorități publice prevăzute în Constituția României.
Derogare de la statutul PNL pentru candidatura lui Florin Cîțu
Miercuri, o parte din liderii liberali reuniţi în şedinţa Biroului Politic Naţional au votat o derogare de vechime pentru ca Florin Cîţu să poată candida la preşedinţia partidului. La şedinţă au participat doar susţinătorii premierului şi Ludovic Orban.
Derogarea era necesară deoarece statutul PNL prevede o vechime de minimum 5 ani pentru a candida la funcţia supremă în partid. Florin Cîţu este membru PNL din 2016, dar susţine că prima oară s-a înscris în partid în 1990.
La Congresul din 25 septembrie vor participa 5.000 de delegaţi din ţară.
Citeste si: Ludovic Orban îşi depune candidatura pentru un nou mandat la șefia PNL
Ludovic Orban şi-a depus joi moţiunea prin care candidează pentru un nou mandat la şefia PNL. Ulterior, el a declarat că reprezintă o certitudine pentru partid şi că moţiunea sa este una liberal-conservatoare. „PNL este total diferit faţă de cum a arătat, din păcate, în ultimele 2-3 luni. PNL are membri de calitate, oameni cu prestigiu profesional, oameni de caracter”, a afirmat Orban.