„Cartea alba a Securitatii” este un volum aparut in 1996, in care apar diverse note intocmite de Securitate in perioada 1969-1989, majoritatea acestora referindu-se la lumea literar-artistica. In vizorul securistilor au fost toti marii actori si scriitori ai epocii.  Intr-una dintre note, datata 30 mai 1982, se face referire la  societatea fictiva creata de pictorul Mihai Bandac, in anii '70, din care faceau parte nume mari ale vieti culturale.

Mihai Bandac
Mihai Bandac Intalnirile aveau loc, de cele mai multe ori, in atelierul pictorului, iar Securitatea relata ca atmosfera era intretinuta de mai multe femei „cu statut social ambiguu”. Este vorba despre asa-numita Societate Internationala de ridicare a femeii prin arta (S.I.R.F.A.), iar Securitatea a explicat ca titulatura desemneaza „relatiile – de regula imorale – cu diverse femei din anturaj”.
In nota se relateaza rolul pictorului Bandac. "Cel in cauza este cautat si invitat la diverse petreceri, in anturaje cu compozitie eterogena (artisti, medici, ingineri, profesori, redactori)..In anecdotele sale, Mihai Bandac a inventat o asa-zisa „sectie de violuri si deflorari” si o „sectie de relatii externe”, ambele cu caracter fictiv”, se arata in documentele Securitatii.
Apoi, acestea fac referire la scriitorii, poetii si actorii care participau la aceste intalniri. "Un timp, „presedinte de onoare” al pretinsei societati fusese Toma Caragiu.
In S.I.R.F.A. au fost cooptati scriitorii Corneliu Vadim Tudor, Nichita Stanescu, Iulian Neacsu si Octavian Stoica...actorii Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan si Dumitru Rucareanu
... Ceea ce rezulta cu certitudine este faptul ca atelierul lui Mihai Bandac e frecventat de o serie de femei cu statut social ambiguu, cu care atat el, cat si prietenii sai intretin raporturi neprincipiale”, se mai scrie in documente.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si