Ce se împarte de moşii de toamnă 2021? Sărbătoare mare în calendar: Tradiţii pentru Sâmbăta Morţilor

Ce se împarte de moşii de toamnă 2021? Iată ce este bine să împarţi în Sâmbăta Morților 2021! Ce nu este bine să faci în această zi?

Author: Alina Raducu Saturday 30 October 2021 , 09:05

Ce se împarte de moşii de toamnă 2021?

Ce se împarte de moşii de toamnă 2021?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ce se împarte de moşii de toamnă 2021? În Sâmbăta morţilor se face pomenirea celor care sunt plecaţi dintre noi şi se împart diverse bucate în

cinstea lor. 

Aceasta sâmbătă mai este cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de toamnă.

Astfel, pe 30 octombrie, în fiecare biserica se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

Conform tradiției, Sfinții Părinți au rânduit ca ziua de sâmbătă să fie stabilită pentru pomenirea celor adormiți, deoarece este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a-i elibera pe cei drepți adormiți.

Ce se împarte de moşii de toamnă 2021?

De Sâmbăta Morților 2021, credincioșii merg de dimineaţă la biserică cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate ca să fie sfințite de preot, iar mai apoi să fie împărţite celor sărmani.

Totodată, în amintirea celor adormiţi, oamenii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.

Citeste si: Calendar ortodox 30 octombrie 2021. Ce sărbătoare importantă este sâmbătă?

În unele regiuni, în ziua de Sâmbata Morților se dă de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză şi unt.

În plus, în pachete se pune şi friptură de porc.

În popor se mai spune că la biserică este indicat să aduci o sticlă mică de vin, colivă și bucate pregătite înainte, pentru a putea fi împărțite.

Însă, pe lângă colivă, în Sâmbăta Morților se împarte și mâncare (pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită) pentru sufletul celor adormiți.

Ce se împarte de moşii de toamnă 2021?

Ce se împarte de moşii de toamnă 2021?

Citeste si: Calendar ortodox noiembrie 2021: Sărbători cu cruce roşie

Însă, pe 30 octombrie 2021, credincioşii pot da de pomană orice doresc, fiindcă încă nu s-a intrat în Postul Crăciunului şi se poate mânca şi carne.

De asemenea, în ziua pomenirii morților se mai pot duce, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. Pachetele trebuie pregătite înainte de acasă și împărțite după terminarea slujbei, împreună cu o lumânare. În fiecare pachet trebuie adăugat și câte un colac, dar și un prosop.

Iar odată cu pomelnicul, preotului trebuie să i se dea și un prosop, tămâie și cărbuni.

În regiunea Munteniei încă se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit.

Ce se împarte de moşii de toamnă 2021?

Ce se împarte de moşii de toamnă 2021?

Citeste si: Cum se scrie un pomelnic?

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților 2021

De Sâmbăta Morților, femeile nu dau cu mătura să nu ridice praful în ochii răposaților, nu spală și nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morților.

În această zi nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele.

Citeste si: Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2021

Tot de Sâmbăta Morților, nu este bine să faci vizite în această zi, decât dacă mergi să dai alimente de pomană.

În Sâmbata Morților nu este bine să faci treburi în gospodărie.

O datină străveche mai spune că nu e bine să speli rufele, fiindcă în ziua Moșilor de toamnă, spiritele coboară printre cei dragi rămași în viață, iar dacă aceștia sunt ocupați cu treburi, spiritele se vor supăra și îi vor bântui toată viața.

Rugăciune puternică pentru Moșii de toamnă 2021

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Citeste si: La mulţi ani de Sf. Mihail şi Gavril 2021: Mesaje, felicitări şi urări

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.

Amin.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Program TV „Mă numesc Zuleyha”. Vezi online episodul 138, subtitrat în limba română... Program TV „Mă numesc Zuleyha”. Vezi online episodul 138, subtitrat în limba română VIDEO. O nouă răsturnare de situație. Fikret sare în apărarea lui Mehmet
kfetele.ro
Vestea momentului pentru români! Statul oferă 950 de lei de persoană în fiecare lună Vestea momentului pentru români! Statul oferă 950 de lei de persoană în fiecare lună
spotmedia.ro
A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale
spotmedia.ro
Avortul dezbină America: Care este situația în SUA și cum tratează restul lumii dreptul... Avortul dezbină America: Care este situația în SUA și cum tratează restul lumii dreptul femeilor de a alege
b1.ro
Momentul în care ucrainenii doboară un elicopter de luptă Alligator în timp ce folosesc... Momentul în care ucrainenii doboară un elicopter de luptă Alligator în timp ce folosesc rachete Martlet primite de la britanici (VIDEO)
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Românii care terorizează plajele din Grecia. Manele, țipete de copil și obiceiuri... Românii care terorizează plajele din Grecia. Manele, țipete de copil și obiceiuri proaste, vacanțele sunt distruse
doctorulzilei.net
Concediul, sursă de stres pentru români. Psihoterapeut: ”Din cauza așteptărilor prea... Concediul, sursă de stres pentru români. Psihoterapeut: ”Din cauza așteptărilor prea mari!”
romaniatv.ro
Momente dificile pentru Simona Gherghe. Ce se întâmplă cu cei doi copii ai vedetei:... Momente dificile pentru Simona Gherghe. Ce se întâmplă cu cei doi copii ai vedetei: „Sunt terminată!”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si