VIDEO Ce se întâmplă cu facturile românilor la energie după 1 aprilie 2025. Scenariile avute în vedere de Ministerul Energiei

Ce se întâmplă cu schema de plafonare-compensare pentru facturile de gaze și curent electric după 1 aprilie 2025, data la care este preconizată liberalizarea pieței de energie?

Actul normativ privind schema de plafonare-compensare pentru perioada post 1 aprilie 2025 va fi pus în transparență până la finele săptămânii, informează Ministerul Energiei într-un comunicat de presă.

Experții avertizează că facturile românilor s-ar putea dubla după data de 31 martie în cazul în care autoritățile nu intervin și nu prelungesc plafonarea prețurilor pe piața de energie.

În timp ce ANRE propune acordarea unor vouchere de energie de 36 de lei, ministrul Sebastian Burduja transmite că o decizie va fi luată cât de curând.

"Până la finalul săptămânii, vom publica în transparență propunerea de act normativ privind noua schemă de sprijin. Scenariul de bază este continuarea actualei scheme pentru minim 3 luni pentru energie electrică, iar pentru gaze pentru 12 luni, ca să acoperim anul gazier și să susținem procesul de reumplere a depozitelor de gaze, pe parcursul acestui an", a

transmis Burduja pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Sebastian Burduja, Guvernul analizează soluții pentru a menține energia accesibilă fără creșteri bruște ale facturilor și va propune măsuri tranzitorii pentru o piață mai transparentă, mai lichidă și mai stabilă.

"După finalizarea prelungirii schemei de compensare-plafonare, vom implementa noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili prin carduri sau vouchere de energie.

Un sprijin mai bine țintit, pentru cei care au cu adevărat nevoie de el", a explicat ministrul Energiei.  

Ce scenarii are în vedere Guvernul României

Situația actuală a consumatorilor vulnerabili din România și scenariile de lucru după expirarea actualului mecanism de sprijin privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie au fost analizate luni, în cadrul ședința de lucru a Comitetului Interministerial privind protejarea consumatorilor vulnerabili și combaterea sărăciei energetice.

Scenariul de bază este continuarea actualei scheme pentru minim 3 luni pentru energie electrică, iar pentru gaze pentru 12 luni, în vederea acoperirii anului gazier și susținerii procesului de reumplere a depozitelor de gaze, pe parcursul acestui an.

Până la finalul lunii martie, cosumatorii plătesc 68 de bani pe kilowatt oră pentru un consum lunar de până la o sută de kilowați oră și 80 de bani pe kilowatt oră pentru un consum de până la 255 de kilowați oră lunar.

Ce se întâmplă cu facturile românilor la energie după 1 aprilie 2025

Ce se întâmplă cu facturile românilor la energie după 1 aprilie 2025

(sursa foto: Pexels.com)

În cazul gazelor naturale, potrivit legii în vigoare, în perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025, producătorii de gaze naturale au obligaţia să livreze, cu preţul de 120 lei/MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizorii clienţilor casnici. 

O analiză publicată de Premier Energy arată că ofertele furnizorilor de gaze pentru perioada post-aprilie 2025 variază între 416 și 472 lei /MWh- mult mai mult decât prețul plafonat.

Preturile liberalizate

(sursa foto: Premier Energy)

Ministrul Energiei arată că actuala schemă de compensare-plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz și a cincea cea mai ieftină energie electrică din UE, conform datelor Eurostat, și că ''prioritatea zero'' rămâne protejarea cetățenilor români, energia accesibilă fiind ''o componentă esențială a unui trai decent și a competitivității economice naționale''.

''Un sprijin mai bine țintit, pentru cei care au cu adevărat nevoie de el.

Prioritatea noastră zero rămâne protejarea românilor! Ne asigurăm că fiecare familie și afacere va avea acces la energie la prețuri echilibrate, menținând competitivitatea economică a țării'', a precizat Burduja.

Potrivit sursei citate, creșterea prețurilor pe bursele de energie din ultima perioadă- de până la 60 euro/MWh pentru gaz (+65%) și 110-115 euro/MWh pentru energie electrică (+25%)- este influențată de tensiunile geopolitice din regiune, deciziile Federației Ruse, nivelul interconexiunilor între țările din estul și vestul Uniunii Europene și gradul de înmagazinare a gazului la nivelul Uniunii Europene.

''În acest context, se impun măsuri prudente și eficiente pentru ca gradul de sărăcie energetică să nu se accentueze. Pe termen scurt și mediu, Ministerul Energiei propune implementarea unor noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, precum cardurile de energie. Acest mecanism, detaliat în programul de guvernare, va asigura un sprijin direcționat și echitabil'', se precizează în comunicatul citat.

În zilele următoare, reprezentanții Ministerului Energiei, ANRE, producătorilor și furnizorilor de energie se vor reuni în ședințe tehnice pentru definitivarea unei propuneri de act normativ privind noul mecanism de sprijin.   

Ce se întâmplă cu facturile românilor la energie după 1 aprilie 2025

Ce se întâmplă cu facturile românilor la energie după 1 aprilie 2025

(sursa foto: Pexels.com)


Autor
Îți Recomandăm Și...