Ce se sărbătorește, de fapt, pe 1 Martie? Din punct de vedere calendaristic, 1 Martie aduce primăvara. Din punct de vedere astronomic începe, însă, pe data de 20 ale lunii.

Ce se sărbătorește pe 1 Martie?

Ce se sărbătorește, de fapt, pe 1 Martie?

Ce se sărbătorește, de fapt, pe 1 Martie?

În așteptarea echinocțiului de primăvară, care marchează, la 20 martie, primăvara astronomică, sărbătoarea populară de la 1 Martie vesteşte sosirea acestui anotimp şi, odată cu aceasta, renaşterea naturii şi revenirea la viaţă.

Sărbătoarea Mărțișorului este reprezentată prin firul alb împletit cu cel roșu, culorile simbolizând cald și rece, trecerea de la sezonul de iarnă la cel de primăvară. Această tradiție este răspândită pe tot teritoriul, dar inițial a fost populat de triburile tracice, din Albania până în Ucraina, ulterior în România, Grecia, Bulgaria și Rusia.

În Bulgaria se sărbătorește Martenita, sărbătoare bazată pe o legendă bulgară care susține că Huba și fratele său Boian erau încarcerați când hanul Asparuh le-a trmis un șoim legat de ață albă pentru a le da de știre că cineva urmează să-i salveze. 

Semnificaţia mărțișorului

Şnurul împletit este mărţişorul autentic. Încă de la începutul originilor sale, mărţişorul nu avea ataşate podoabe, ci era reprezentat doar de două fire împletite. Primele mărţişoare erau formate dintr-un fir alb şi unul negru, cele două culori simbolizând împletirea iernii cu primăvara, a binelui cu răul, a întunericului cu lumina. Culorile mărţişorului s-au schimbat în alb şi albastru, urmând ca de la începutul secolului al XIX-lea să se adopte culorile alb şi roşu.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

Citește și: 1 Martie 2023: Ce semnifică Mărțișorul și cum trebuie purtat pentru a avea noroc

Mărţişorul semnifică înnoirea timpului, renaşterea şi iubirea. Pe parcurs, şnurului i s-au adăugat monede din argint sau din aur, iar modernitatea le-a transformat în mici bijuterii pe care cei care le primesc le poartă în piept.

De ce sunt alese culorile alb și roșu?

Ce se sărbătorește, de fapt, pe 1 Martie?

Ce se sărbătorește, de fapt, pe 1 Martie?

Etnologul Ion Ghinoiu consemnează, în cartea „Sărbători şi obiceiuri româneşti” (Ed. Elion, 2002), că firul mărţişorul, realizat din două fire colorate şi răsucite, reprezenta „funia anului”, care împletea zilele celor două anotimpuri de bază, semnificând, totodată, şi unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, lumină-întuneric, fertilitate-sterilitate, legendele Dochiei confirmând faptul că românii structurau anul pe o eternă opoziţie a contrariilor, amintind, aproape fără excepţie, vara şi iarna.

După vechiul calendar roman, prima zi din an era 1 martie, luna respectivă purtând numele zeului Marte, ocrotitor al câmpului şi al turmelor, zeu ce personifica renaşterea naturii. Deşi obiceiul poartă numele acestuia, nu are niciun fel de conotaţie marţială. Potrivit lui Ion Ghinoiu, numele lunii martie a influenţat, însă, denumirea acestei sărbători marcată la 1 martie, Mărţişor, în defavoarea unor denumiri mai vechi, precum Dochia sau Dragobete.

Citește și: Sâmbăta Sfântului Teodor 2023. Tradiții și obiceiuri românești

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la Paris? „Tavi a insistat să nu lăum mașină. Ne-a costat ceva aventura asta de la aeroport până la hotel.”- kfetele.ro

Citeste si: Gabi Bădălău, adevărul despre momentul în care și-ar fi dat copiii afară din casă: ”Nu vreau să-mi pierd familia”- radioimpuls.ro

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si