Prima zi de primăvară din 2023: Tradiții și obiceiuri pentru 1 Martie

Prima zi de primăvară din 2023. Ziua de 1 martie vine cu multe tradiții și obiceiuri importante pentru poporul român. Iată principalele tradiții și obiceiuri!

Author: Madalina Grigore miercuri 15 februarie 2023 , 16:12

Prima zi de primăvară din 2023.

Prima zi de primăvară din 2023: Tradiții și obiceiuri pentru 1 Martie

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Prima zi de primăvară din 2023. Primăvara începe cu zi de sărbătoare.

Firul alb-roșu reprezintă simbolul Mărțișorului, lupta vieții împotriva morții și a sănătății împotriva bolii.

Iată ce semnifică mărțișorul și care sunt tradițiile și obiceiurile din prima zi de primăvară!

Prima zi de primăvară din 2023.

Prima zi de primăvară din 2023: Tradiții și obiceiuri pentru 1 Martie

[Sursa foto: PixaBay]

Prima zi de primăvară din 2023. Semnificația mărțișorului

De mult, pe data de 1 martie, mărțisorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor si tinerilor.

Șnurul de mărțisor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb și rosu, sau în alb și negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric.

Șnurul era legat fie la mână, fie purtat în piept.

El se purta începând cu 1 martie, pana în momentul în care se arătau semnele de biruință ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele.

Citește și: Mesaje de Dragobete 2023. Cele mai frumoase urări şi felicitări de dragoste

Citeste si: Care a fost ultima dorință a unui român închis pentru două infracțiuni. Tânărul de 26 de ani fost găsit fără suflare în patul celulei sale din Italia- kanald.ro

Citeste si: Mesajul Deei Maxer, după ce s-a zvonit că are deja o altă relație- wowbiz.ro

Cu timpul, la acest șnur s-a adăugat o monedă de argint. Moneda era asociată soarelui. Mărțișorul ajunge să fie un simbol al focului și al luminii, deci și al soarelui.

Prima zi de primăvară din 2023.

Prima zi de primăvară din 2023: Tradiții și obiceiuri pentru 1 Martie

[Sursa foto: PixaBay]

Prima zi de primăvară din 2023. Tradiții și obiceiuri

În prima zi de primăvară oamenii trebuie să își aleagă baba, zile între 1 și 9 martie. Oamenii poartă mărțișorul din prima zi a lunii pentru a avea noroc tot anul și pentru a fi sănătoși și „curați ca argintul”. Mărțișorul trebuie purtat două săptămâni sau toată luna martie, considerându-se că aduce optimism, noroc, speranță și sinceritate.

În unele zone din țară, în prima zi de primăvară părinții leagă la mâna sau gâtul copiilor un bănuț de argint sau de aur. Firele împletite alb și roșu nu lipsesc de la talismanul micuților. Se spune că cei mici sunt feriți de soarele puternic din vară.

Mărțișorul se poartă timp de 12 zile, și cei mici trebuie să-l lege de un copac tânăr. Dacă pomului îi vor da flori, copilul va avea o viață plină cu lucruri frumoase. Copiii păstrează talismanul până când primul copac a înflorit.

Citește și: 1 Martie 2023: Ce semnifică Mărțișorul și cum trebuie purtat pentru a avea noroc

Citeste si: Veste incredibilă pentru mămicile din România! Cine poate beneficia de 2.000 de lei, sub formă de voucher!- kfetele.ro

Citeste si: „Sper din tot sufletul să conștientizeze că are nevoie de ajutor”. Maurice Munteanu a reacționat după ce Ana Morodan a fost reținută de poliție, fiind prinsă sub influența substanțelor interzise și a alcoolului- radioimpuls.ro

De 1 martie mamele tinere trebuie să poarte la gât un bănuț de argint pe care îl trag prin brânză înainte de a-l folosi. Cele care vor purta bănuțul la gât cu un fir roșu vor fi albe ca laptele și vor avea obrajii îmbujorați. Obiectul trebuie să stea la gâtul femeilor până când vor înflori primele flori ale cireșilor. 

Mărțișoarele venite din partea persoanelor dragi trebuie purtate toată luna martie și după se agață într-un pom tânăr. Trebuie să își pună o dorință când își pun mărțișorul în copac și se va îndeplini.

În zona Transilvaniei mărțișorul se agață la ușile casei și la ferestrele locuinței. Se spune că acestea alungă ghinionul și aduce noroc în casele oamenilor, potrivit traditii-superstitii.ro.

Citește și: Dragobete 2023: Cele mai frumoase mesaje, urări şi felicitări


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si