Cererea de eliberare a pașapoartelor a crescut cu 450% în luna martie a acestui an. Astfel, dacă ai nevoie de un nou pașaport trebuie să știi că programul de lucru a fost prelungit.

Iată cum trebuie să procedezi dacă ți-ai pierdut pașaportul!

pașaport pierdut

Ce trebuie să faci dacă ţi-ai pierdut paşaportul?

[Sursa foto: PixaBay]

Cum procedezi dacă ți-ai pierdut pașaportul?

Pierderea pașaportul se declară de către titular sau de părinții posesorului în cazul în care cel din urmă este minor, reprezentanții legali ori însoțitorii acestuia.

Pierderea se declară la cea mai apropiată secție de poliție sau la orice serviciu public comunitar de pașapoarte ori la Direcția Generală de Pașapoarte.

Dacă documentul a fost pierdut în străinătate se va declara la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. În cazul în care declararea pierderii se va face la organele de poliție, aceștia sunt obligați să elibereze o adeverință prin care atestă declararea evenimentului respectiv.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

Citeste si: Amânarea ratelor la credite pentru maxim 9 luni intră în vigoare

Totodată, declararea pierderii documentului de călătorie se poate face și când se depune cererea pentru a fi eliberat un nou pașaport.

În astfel de situații, titularul/părinții minorului sau reprezentanții legali va/vor declara pe propria răspundere împrejurările producerii evenimentului. 

pașaport pierdut

Ce trebuie să faci dacă ţi-ai pierdut paşaportul?

[Sursa foto: PixaBay]

Cum procedezi dacă ți-a fost furat pașaportul?

În cazul în care pașaportul a fost furat, evenimentul se declară imediat de către titular sau, după caz, de către părinții minorului, reprezentanții legali sau însoțitorii acestuia. Aceștia trebuie să meargă la cea mai apropiată secție de poliție din țară sau de pe teritoriul statului în care s-a produs evenimentul, solicitând eliberarea unei adeverințe care să ateste declararea evenimentului produs.

Citeste si: O nouă metodă prin care românii sunt păcăliți: mesaje false în numele ANAF pe care nu trebuie să le deschideți

În cazul soluționării cererilor pentru eliberarea pașaportului simplu electronic sau pașaportului simplu temporar dacă a fost furat pașaportul anterior, este condiționată de prezentarea unei adeverințe care să ateste declararea evenimentului, eliberată de organele de poliție din România sau de autoritățile de pe teritoriul statului în care s-a produs evenimentul, însoțită de o traducere a acesteia, efectuată de un traducător autorizat.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si