Ce trebuie sa stiti atunci cand cumparati o vacanta de la o agentie de turism
1 din 2 agenţii de turism nu poate dovedi că are o asigurare în caz de insolvenţă. Este doar unul dintre motivele pentru care ar trebui să vă documentaţi extrem de bine atunci când vă hotărâţi să plătiţi sute de euro pentru o vacanţă de vis. Cum să vă protejaţi investiţia, dar şi voia bună în concediu, vă spunem chiar acum.

Pe o piata cu mii si mii de oferte turistice, care de care mai tentante, am putea spune ca frica pazeste bostanaria. Primul pas spre concediul perfect, si nu spre dezastru, este sa verificati pe indelete toate autorizatiile agentiei de turism.
Gabriela Peset, consilier de imagine ANAT: "Turistii trebuie sa verifice daca aceasta are licenta, livrata de ANT, daca are polita de asigurare si daca este in perioada de valabilitate si, de asemenea, daca brevetul managerului se afla pe site."
Daniel Calmen, broker asigurari: "Asigurarea de raspundere se face doar de catre companii, se face doar de catre compania de turism, care trebuie sa aduca anumite documente, trebuiesc verificate companiile de turism, le sunt cerute bilantul, balanta."
Doar ca, in cazul agentiilor noi, o astfel de polita poate ajunge si la doua mii de euro pe an.
Iar asta a dus la o situatie extrem de periculoasa.
Uneori, nu agentia de turism ne joaca feste, ci chiar propria viata. De la evenimente nefericite la situatii neprevazute, exista nenumarate motive pentru care putem rata vacanta. Solutia este asigurarea storno, adica turistii primesc inapoi banii platiti.

Lista clauzelor poate varia de la asigurator la asigurator, dar toate includ decesul, imbolnavirea sau dezastrele. Companiile par sa se fi adaptat, totusi, astfel incat si picarea bacalaureatului poate fi un motiv de returnare a banilor.









