Cea mai frumoasă mănăstire din Maramureș: Are o arhitectură impresionantă și o poveste fascinantă

Aceasta este cea mai frumoasă mănăstire din Maramureș: Are o arhitectură impresionantă și o poveste fascinantă

Maramureșul este cunoscut pentru peisajele sale pitorești, tradițiile autentice și bisericile din lemn care rezistă vremurilor. Printre acestea, Mănăstirea Săpânța-Peri se remarcă prin frumusețea sa aparte și prin legătura profundă cu istoria și cultura românească. Cu o arhitectură impresionantă și o poveste fascinantă, acest lăcaș de cult este considerat de mulți drept cea mai frumoasă mănăstire din Maramureș.

Mănăstirea Săpânța-Peri continuă tradiția vechii Mănăstiri Peri, un important centru spiritual și cultural al românilor maramureșeni din Evul Mediu.

Ridicată inițial în 1391 de nepoții lui Dragoș Vodă, aceasta a servit timp de peste 300 de ani ca sediu al Episcopiei Române a Maramureșului. În acele vremuri, la Peri au fost traduse și copiate primele cărți religioase în limba română, printre care „Psaltirea” și „Evanghelia”, contribuind astfel la păstrarea identității naționale și la dezvoltarea limbii române scrise.

De-a lungul secolelor, mănăstirea a trecut prin numeroase încercări, iar în 1783 a fost distrusă.

Însă dorința de a păstra vie tradiția acestui așezământ monahal a dus, în 1997, la ridicarea Mănăstirii Săpânța-Peri, un nou loc de rugăciune și reculegere.

Mănăstirea Săpânța-Peri din Maramureș

Mănăstirea Săpânța-Peri din Maramureș

(sursa foto: primariacomuneisapanta.ro)

Citește și: 5 lucruri mai puțin cunoscute despre bisericile din lemn din Maramureș

Arhitectură maramureșeană

Noua mănăstire, situată în hotarul satului Săpânța, a fost ctitorită de părintele Grigore Lutai și proiectată de arhitectul Dorel Cordoș.

Construcția impresionantă respectă stilul tradițional maramureșean, cu o biserică din lemn ce atinge o înălțime uluitoare de 78 de metri. Acest lucru o plasează pe locul trei în România, după catedrala ortodoxă din Timișoara și biserica Sf. Mihail din Cluj, devansând chiar și bisericile evanghelice din Bistrița și Sibiu.

Un detaliu spectaculos este placarea inițială a bisericii cu 8,5 kilograme de aur, iar crucea de șapte metri din vârful turlei a fost și ea învelită cu 4 kilograme de aur.

Aceste elemente oferă mănăstirii o strălucire aparte, mai ales în lumina soarelui.

Citește și: 6 obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi dacă mergi în Piatra Neamț

Amplasată pe malul Tisei, biserica se vede de la cinci kilometri depărtare, dincolo de graniță, și poate fi admirată și de românii din Transcarpatia, regiune istorică a Maramureșului aflată astăzi în Ucraina.

În prezent, Mănăstirea Săpânța-Peri este un loc de rugăciune pentru credincioși și un punct de atracție turistică pentru cei care doresc să descopere frumusețea Maramureșului.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...