Cea mai frumoasa sala din Romania! Teatrul National din Iasi este o bijuterie arhitectonica din secolul XIX

Teatrul National din Iasi este una dintre cele mai frumoase cladiri din tara, iar sala de spectacol este absolut fabuloasa. Are cortina pictata, candelabru cu 109 de becuri si ornamente deosebite.

Editor: Roxana Lupea marți 10 mai 2016 , 12:51

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Citeste si: Cine este bărbatul din Dolj care a fost înjunghiat într-un conflict spontan. A fost dus de urgență la spital- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Teatrul National "Vasile Alecsandri" este situat chiar in centrul orasului Iasi si este un adevarat monument. Inca de la intrare, vizitatorii se simt ca in secolul XIX, scrie digi24.ro.

Sorin Iftimi, istoric: „Holul impresionează, în mod special, prin generiozitatea sa şi prin eleganţă. Vedem această scară generoasă, şerpuitoare, care conduce spre etaj şi ornamentele baroc aurite, cu fondul acesta pastelat care dau un farmec deosebit, păstrează specificul arhitecturii de sfârşit de secol XIX, aceea de influenţă franceză.

Foto: Facebook
Foto: Facebook Foto: Facebook Cristian Hadji-Culea, directorul Teatrului Naţional din Iaşi: „Se împlinesc 120 de ani de când sala şi clădirea primesc spectatorii ieşeni.
Teatrul a fost construit între 1894 şi 1896, pe un teren pe care Primăria l-a pus la dispoziţie. Tot ce vedeţi e îmbrăcat în foiţă de aur. E cel mai vechi, cel mai frumos teatru al României şi unul din primele şapte alese de BBC ca săli de spectacole din lume.


Sala mare are 750 de locuri si imbina stilul rococo, cu elemente baroc. Cortina este pictata de Lenz, terminata de discipolii sau si reprezinta alegoria vietii cu cele trei varste si Unirea Principatelor.

E unică cortina şi nu cred că în România mai există vreo cortină la fel de veche, aproape deloc. Ba chiar cortine pictate nu prea există.”


Sorin Iftimi, istoric: „ Are această unitate de stil, decoraţiunile sunt în stil neo Rococo, parte din ele aurite cu decoruri din acestea florare, iar o bună parte din tavan are decoraţiuni pictate. Sunt tot felul de scene alegorice cu nimfe şi tot felul de fantezii din acestea vizuale.”


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si