Cea mai mare catastrofă feroviară din România! Au fost peste 1000 de morți

Cea mai mare catastrofa feroviară din România a avut loc în anul 1916, în plin război. Peste 1000 de persoane au pierit, după ce un tren a deraiat și a luat foc

Author: G.S. duminică 30 decembrie 2018 , 15:34

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

E decembrie 1916 și toată România fuge spre Moldova. Bucureștiul a căzut pe 23 noiembrie, iar Guvernul, autoritățile, armata și o parte a locuitorilor s-au retras in Moldova, iar capitala a fost stabilită temporar la Iași.

E penultima zi din anul 1916 și nemții cuceresc și Brăila. Soldați români și ruși, dar și civili refugiați din teritoriile ocupate de armatele lui von Mackensen se înghesuie, disperați, într-un tren de 26 de vagoane aflat în Galați. Dar garnitura se dovedește a fi neîncăpătoare, mulți dintre călători fiind nevoiți să se suie pe acoperișurile vagoanelor sau pe scări și între tampoanele de legătură.

Pe drumul spre Iași, trenul oprește de câteva ori pentru a se reaproviziona cu lemne.

E 1.00 noaptea, 31 decembrie. Trenul își continuă drumul fără a se semnala probleme deosebite. E frig, dar cale de întoarcere nu există. Toți vor să ajungă pe ultima limbă de pământ românesc rămasă intactă.

Înainte de localitatea Ciurea, cum vii dinspre Bârnova, există o pantă deosebit de periculoasă. Atunci apare și prima problemă tehnică: mecanicii primei locomotive nu pot să micșoreze viteza garniturii. Frânele de contrapresiune ale vagoanelor nu funcționează!

Cea mai mare catastrofă feroviară din România! Peste 1000 de morți!

Trenul se îndreaptă cu repeziciune către o garnitură cu păcură care staționa pe linia 1. Unul dintre acari observă la timp semnalele luminoase ale mecanicilor locomotivei și reușește, în ultima clipă, să schimbe macazul și să direcționeze șarpele de fier către linia 2. Din păcate însă, unghiul de cotire este prea mare, iar viteza, la fel. Locomotiva și primul vagon reușesc să se intre pe linia 2, dar restul deraiază. În tot acel haos, unul dintre vagoane se ciocnește de o cisternă cu combustibil. Pe loc, mormanele de fiare contorsionate sunt cuprinse de flăcări desprinse parcă din infern.

Peste 1.000 de persoane își pierd viața în tragicul accident din gara Ciurea. Printre ele și Vasile Cantacuzino, locotenent în armata română, fiul lui Matei B. Cantacuzino. Tot atunci a fost rănit și istoricul Vasile Pârvan.

Victimele sunt extrase cu greu, dar cele mai multe nu pot fi identificate. În cele din urmă, ele sunt înhumate într-o groapă comună aflată la câteva sute de metri distanță.

Citeste mai multe AICI


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Stare de Urgență în România?! Raed Arafat a făcut anunțul Stare de Urgență în România?! Raed Arafat a făcut anunțul
spotmedia.ro
Elefanții fără colți sunt o adaptare care le permite să rămână în viață Elefanții fără colți sunt o adaptare care le permite să rămână în viață
spotmedia.ro
Scorpioni de talia unor câini trăiau acum mult timp, în mare Scorpioni de talia unor câini trăiau acum mult timp, în mare
b1.ro
Ce program au Kaufland, Lidl, Mega Image, Carrefour, Auchan, Cora începând de luni, 25... Ce program au Kaufland, Lidl, Mega Image, Carrefour, Auchan, Cora începând de luni, 25 octombrie
infoactual.ro
Cuvintele pe care NU trebuie să le rostești sub nicio formă! Arsenie Boca: Se... Cuvintele pe care NU trebuie să le rostești sub nicio formă! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului
infoactual.ro
De ce s-au despărțit Prințul William și Kate. Secretul pe care Casa Regală nu l-ar fi... De ce s-au despărțit Prințul William și Kate. Secretul pe care Casa Regală nu l-ar fi dezvăluit vreodată
evz.ro
Anamaria Prodan e în șoc! Reghecampf a rupt tăcerea, în sfârșit. „Va veni un moment... Anamaria Prodan e în șoc! Reghecampf a rupt tăcerea, în sfârșit. „Va veni un moment când...”
doctorulzilei.ro
OMS a anunțat data când se va încheia pandemia OMS a anunțat data când se va încheia pandemia
romaniatv.net
E HAOS în educaţie! Mâine ar fi trebuit ca elevii să intre vacanţa! Răsturnare de... E HAOS în educaţie! Mâine ar fi trebuit ca elevii să intre vacanţa! Răsturnare de situaţie!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si