Pe data de 30 martie 2021, Germania a spus că nu va mai oferi vaccinul AstraZeneca în două doze oamenilor cu vârste sub 60 de ani, din cauza riscului apariţiei de tromboze. Germania fiind astfel una dintre ţările care au restricţionat utilizarea serului AstraZeneca la persoane în vârstă, după ce au apărut rare cazuri de tromboză la un număr mic de persoane mai tinere care au primit vaccinul.  

Ce vaccin pot face tinerii la rapel

Miniștrii statului german au căzut de acord ca persoanele mai tinere care au primit o primă doză de AstraZeneca înainte de anunţul făcut la finalul lui martie să primească pentru a doua doză fie serul Pfizer/BioNTech fie cel dezvoltat de Moderna. 

Citeste si: Compania farmaceutică Novavax are probleme. Producția de vaccinuri va întârzia

„Soluţia care a fost găsită va oferi un bun nivel de protecţie”, a spus ministrul bavarez al Sănătăţii, Klaus Holetschek.

Noua politică este în conformitate cu recomandările făcute săptămâna trecută de comisia de vaccinare din Germania, care a mai recomandat ca a doua doză să fie administrată la 12 săptămâni de la prima doză AstraZeneca.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Serul AstraZeneca[Sursa foto: PixaBay]

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a spus săptămâna trecută că neobişnuitele cheaguri de sânge ar trebui listate ca efecte secundare foarte rare ale vaccinului AstraZeneca şi a subliniat că, per ansamblu, beneficiile oferite de ser depăşesc riscurile.

Câte cazuri de tromboze au fost descoperite până acum

În total, până pe 4 aprilie, au fost raportate 222 de cazuri de tromboze atipice din 34 de milioane de doze AstraZeneca administrate în Spaţiul Economic European (UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein) şi Marea Britanie, potrivit EMA.

Cele mai multe cazuri au apărut la femei cu vârste sub 60 de ani, la două săptămâni de la vaccinare. Până pe 22 martie, au fost înregistrate 18 decese asociate acestei cauze.

Citeste si: Vaccinare în masă la penitenciare. Ce a transmis coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare

Conform informațiilor oferite de către Ministerului german al Sănătăţii, aproximativ 2,2 milioane de persoane cu vârste sub 60 de ani au primit o doză de vaccin AstraZeneca în ultimele săptămâni.

Se pot combina sau nu vaccinurile între ele

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că nu poate recomanda combinarea vaccinurilor, din cauza insuficientelor date care să arate efectele acesteia. Totodată, vin vești bune din partea Universității Oxford care derulează în prezent un studiu pentru a determina dacă vaccinurile anti-Covid pot fi combinate în siguranţă.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si