"Oricum, doamna, suntem 20 de persoane, eu fiind ultima. Si-asa sa nu mai vina nimeni, de la dumneavoastra incolo. Bine. Eu sunt ultima."

Negocieri ca pentru fotoliul de premier se duc la aceasta brutarie de langa spitalul Matei Bals. Se foloseste santajul emotional, doar-doar ajung clientii intarziati sa castige bunavointa patiserilor.

"Sunt profesoara si am nevoie pana maine la 3. De unde sa cumparati, doamna? N-am de unde.

Hai, spuneti-mi."

Si, cum de Sarbatori toata lumea e mai buna, doamna primeste aprobare sa stea la coada. Doar ca, probabil, nu stie si cat are de asteptat.

"Sunt fierbinti. Mie imi ploua in gura. Da. Cat ati stat la coada? Vreo 3 ore. Pe bune? Pe bune. Pai, e flux continuu si… Adica ii fac pe loc? Sau ati dat comanda? Nu, nu, stai la rand si… cum ti-e norocul. Da, da."

"Ce-a spus? Ca nu mai sunt facuti, jumatate de ora mai dureaza pana ies cei din cuptor. Asa putini au facut?"

De la extaz la agonie e un drum la fel de scurt ca din cuptoare in sacosele pofticiosilor. Care pleaca fericiti si cu bratele pline de cozonaci.

"Cati ati luat? Trei. Trei, pentru familie. Si cat ati sta la coada? De la 11 si 5.
Trei ore, trei ore, chiar. Si merita? Merita, sunt foarte buni."

Altii traiesc doar cu speranta si cu… aroma ce razbate din interior.

"Stau si eu sa vad daca am noroc sau ba. De fapt, risc, nu sunt sigura, risc. Dar poate prind unul, ce sa fac?"

Sa fie, totusi, reteta acestei brutarii fermecata? Ei, as, secretul e altul.

"Respecta traditia. Ce inseamna asta, din perspectiva dumneavoastra? Din perspectiva mea: sunt framantati foarte bine, folosesc nuca.
Exact cum facea bunica mea."

"Ati stat de vorba? Bine, nu va mai suparati. Nu ma supar. Eu doar am intrebat."

Daca vremea nu e tocmai calda, macar spiritele sa se mai incinga din cand in cand la coada ce pare nesfarsita. Si, tot din cand in cand, nea Vasile, brutarul-sef, mai arunca un ochi sa vada cati musterii are in fata vitrinei.

"Buna ziua. Mai puteti? Nu mai pot."

Cateva zeci de cozonaci pleaca din cuptoare zi de zi, pana la Craciun. Costa 35 de lei bucata, iar pentru unii clienti sunt deja fideli bunataturilor pufoase si aburinde.

"Cu rahat, nuca si cacao. Si care e preferatul dumneavoastra? Pai, numai asta. NU, sunt 3 condimente, erau 4 inainte, erau si stafide. Deci e all-inclusive, cum se spune. Da, da, da."

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si