Cel mai mare urs brun din România a fost ucis de Prințul de Liechtenstein pentru suma de 7000 de euro

Prințul de Liechtenstein a plătit în luna suma de 7000 de euro pentru a ucide cel mai mare urs brun din România. Câți ani avea ursul ucis de către prinț.

Author: Andreea Bolocan miercuri 05 mai 2021 , 13:34

Cel mai mare urs din România a fost ucis de către un prinț urs brun arthur
Cel mai mare urs din România a fost ucis de către un prinț[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie pentru a-l împuşca.

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de ministerul mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna. Dar în realitate, Prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor”, se arată în comunicatul organizaţiilor de mediu din Austria. 

Citeste si: VIDEO- Tragedie în județul Mureș. Copil de 5 ani, împușcat mortal de fratele său

Ursul brun era în vârstă de 17 ani

Arthur, cel mai mare urs brun din România în vârstă de 17 ani, a avut ghinionul să cadă victimă unui vânător de trofee, care s-a dovedit a fi chiar Prințul de Liechtenstein.

Ursul Arthur avea 17 ani[Sursa foto: PixaBay]

Organizaţiile de mediu au acționat rapid și ele cer acum interzicerea vânătorii de trofee şi au lansat în acest sens şi o petiţie online, unde 1.000 de români au semnat deja.

Uciderea lui Arthur a avut loc într-o perioadă în care Ministerul Mediului a dat o derogare pentru împuşcarea unei ursoaice cu pui, care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna. Doar că Prinţul Emanuel nu a împuşcat ursoaica, ci pe Arthur.

Citeste si: VIDEO- Migranții care au ucis un tânăr în centrul Timișoarei, căutați

“Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Paun, președintele Agent Green.

“Ursul întâmpină multiple amenințări care îi periclitează supraviețuirea: degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția omului. Ministerul mediului trebuie să abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs și nu efectele. Extracția masculilor mari destructurează populația și poate conduce la consangvinizare.

Vânătoare de trofee trebuie interzisă

Din nefericire, nu se știe câți urși există cu adevărat și orice cotă de derogare acordată este periculoasă. Vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii.

Altfel, conflictele vor spori și specia va fi în pericol de dispariție, așa cum s-a întâmplat în majoritatea Europei”, a spus Ann-Kathrin Freude, coordonatorul de campanie al VGT (Verein Gegen Tierfabriken), o organizație pentru drepturile animalelor din Austria.

„Este o rușine pentru Austria, că Prințul Emanuel a abuzat o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee.“

Ursul brun este o specie strict protejată de legislația Uniunea Europeană și de Convenția de la Berna. Derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării. Comisia Euopeană a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat și just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si