" Am fost informat ca bilantul a crescut la 254 de morti", a scris presedintele Juan Manuel Santos intr-un mesaj postat pe Twitter dupa iesirea din matca a trei rauri, vineri noaptea, care a provocat "un ocean de noroi" ce a luat totul, potrivit unor martori.

Cel putin" 43 sunt copii. Ne rugam pentru ei. Transmitem condoleante familiilor lor", a spus intr-o alocutiune seful statului, care a preluat conducerea echipelor de salvare si de reparatii de la fata locului.



Sub un cer inchis, caldura si umiditatea impregnau Mocoa, un oras cu 40.000 de locuitori, capitala Putumayo, unde ploaia a incetat duminica.

Numerosi locuitori incercau sa-si caute rudele intre daramaturi sau sa-si salveze bunurile din noroi.

"Am pierdut totul. Totul totul totul. Am venit si am salvat abia cat incape intr-o geanta", a declarat Henry Orado, in varsta de 45 de ani, care incerca sa spele un polover si un maiou in apa plina de noroi din fata fostei sale locuinte.

VEHICULE AVARIATE

In jur este dezolant- papusi dezmembrate, incaltaminte imprastiata, radacini de copaci, vehicule avariate printre care locuitori trec incoace si incolo carand frigidere, mobile scoase dintre daramaturi.



Majoritatea cartierelor afectate sunt sarace, locuite de unele dintre cele 6,9 milioane de persoane stramutate din calea conflictului armat care sfasie Columbia de la inceputul anilor '60.

Inaintand prin noroi, salvatori ii ajuta continuu pe sinistrati.

"Cautarile continua pentru a gasi supravietuitori. Suntem inca in cele 72 de ore de dupa dezastru" in cursul carora exista inca o speranta de a salva oameni, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Crucii Rosii Columbiene (CRC).

Avocatul Poporului din Putumayo Fabian Vargas a declarat ca salvatorii cerceteaza atent prin noroi, in cautarea altor eventuale victime. Identificarea trupurilor, transferate la spitalul din Mocoa a continuat duminica.

" Procesul este in curs, cu personal de la medicina legala", a adaugat reprezentantul acestui organism pentru apararea drepturilor omului.

Orasul era privat de apa curenta si electricitate, iar autoritatile lucrau sa restabileasca aceste servicii, insa au avertizat ca ar putea dura mai multe zile.

AJUTOR FARC?

Reluarea alimentarii cu electricitate este o sarcina dificila, a recunoscut adjunctul ministrului de Interne Guillermo Rivera.

" Ar trebui sa se construiasca o noua statie, iar asta ia timp", a declarat el pentru Caracol Radio, precizand ca o unitate mobila va fi trimisa de la Bogota.

Membri ai gherilei- Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC, marxiste)- care a semnat un acord de pace cu Guvernul, si-a oferit duminica ajutorul la reconstructia Mocoa.

" Stand de vorba cu luptatori de gherila, (mi-au spus) ca ar vrea sa se duca acolo sa munceasca si sa ajute la reconstructie, Cred ca este posibil ca(...) Farc sa faca aceasta propunere. Sunt foarte inteistati de aceasta tragedie", a declarat Ivan Marquez, principalul negociator al rebelilor.

"Sunt profund indurerat de tragedia care a lovit Columbia", a declarat Papa Francisc intr-o mesa la Carpi, in nordul Italiei. seful statului i-a multumit Papei, pe Twitter, si si-a exprimat recunostinta fata de numeroasele manifestari de solidaritate din intreaga lume.

Aceasta catastrofa este cea mai grava din Columbia de la alta alunecare de teren, care s-a soldat cu 92 de morti, in mai 2015, la Salgar, laaproximativ 100 de kilometri de Medellin, in nord-vest.

Ploile nu au afectat doar Columbia, ci si Peru- unde s-au soldat cu 101 de morti si peste un milion de sinistrati-, si Ecuadorul- unde a ucis 21 de oameni si a afectat 9.000 de familii.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Sursa: News.ro
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si