Cele mai bune 8 alimente care protejeaza inima de boli. Daca le introduci in alimentatie, nu vei mai avea probleme

Bolile de inima ucid cei mai multi oameni, insa in cele mai multe cazuri sportul si dieta adecvata fac minuni pentru sistemul cardiovascular. Descopera cele mai bune 8 alimente care protejeaza inima.

A.L., duminică 07 mai 2017 , 10:08

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Atunci cand consumi alimente bogate in grasimi saturate (toate produsele de origine animala si cele procesate industrial), nivelul colesterolului rau creste, se formeaza depozite de grasime (placi de aterom) pe peretii interiori ai vaselor de sange si inima nu mai functioneaza cum trebuie. Apar bolile cardiovasculare care sunt foarte periculoase si omoara in continuare cei mai multi oameni la nivel mondial. Sportul, gestionarea corecta a stresului, precum si respectarea unui regim alimentar adecvat pot sa faca minuni pentru inima si sa o ajute sa functioneze corect din nou.

De aceea, este esential sa consumam cu regularitate aceste 8 alimente care protejeaza inima de boli. Acestea furnizeaza corpului anumiti nutrienti care au un rol protector asupra sistemului cardiovascular.

Iata care sunt cele mai bune alimente pentru inima ta:

1. Terciul de ovaz
Este de preferat sa prepari terciul din fulgi cat mai mari sau chiar din spartura de ovaz, deoarece aceste sortimente sunt mai putin procesate si au un continut mai mare de fibre solubile. Aceste fibre sunt cele care protejeaza inima de boli, determinand scaderea colesterolului. Odata ajunse in sistemul digestiv, fibrele solubile din terciul de ovaz absorb colesterolul si faciliteaza eliminarea lui din corp, impiedicand astfel absorbtia lui in sange.

2. Fructele de padure
Afinele, zmeura, coacazele si capsunile sunt cele mai bune fructe pentru sanatatea inimii. Un studiu citat de publicatia Health.com arata ca femeile care obisnuiesc sa consume mai mult de trei portii de afine si capsuni pe saptamana si-au redus cu 32% riscul de a suferi un infarct.
Antocianinele care confera culoarea intensa si flavonoizii sunt substantele care scad tensiunea arteriala si dilata vasele sanguine, favorizand circulatia sangelui.

3. Fasolea neagra
Este unul dintre alimentele care nu trebuie sa lipseasca din dieta, deoarece are foarte multi nutrienti cu rol benefic pentru sanatatea sistemului cardiovascular. Boabele de fasole neagra contin acid folic, antioxidanti si magneziu care au capacitatea de a scadea tensiunea arteriala, fiind un efect benefic in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala.

De asemenea, datorita continutul ridicat de fibre, fasolea neagra poate sa controleze nivelul glicemiei in sange, avand un impact benefic si asupra colesterolului, mentinandu-l in limite normale. Aceleasi beneficii le obtii si daca incluzi in dieta nautul, mazarea si lintea.

4. Somonul
Este pe primele locuri in topul celor mai bune alimente care protejeaza inima de boli. Are acizi grasi omega-3 care sunt acele grasimi sanatoase cu rol protector asupra arterelor si a intregului sistem cardiovascular. Aceste grasimi bune care sunt furnizate in urma consumul de somon impiedica aparitia bolilor de inima, scad tensiunea arteriala, scad trigliceridele si previn aparitia inflamatiilor in corp. Potrivit recomandarilor oferite de Asociatia Americana a Inimii trebuie sa consumam saptamanal cate doua portii de somon preparat la cuptor (sau pastrav, macrou, hering, sardine, ton).
Home > Dieta & Fitness > Nutritie > Cele mai bune 8 alimente care protejeaza inima de boli
Cele mai bune 8 alimente care protejeaza inima de boli

de Ioana Marosan, 4 Mai

5. Ciocolata neagra
Alege sortimentele de ciocolata cu peste 70% cacao si consuma cu regularitate cate 1-2 patratele pe zi. Ciocolata neagra contine polifenoli care regleaza tensiunea arteriala, previn formarea cheagurilor de sange si lupta cu inflamatiile care apar in corp. Din pacate, ciocolata cu lapte sau sortimentele cu diverse creme nu intra in aceasta categorie, prin urmare nu protejeaza inima si contin o cantitate prea mare de zahar si alte grasimi saturate.

6. Nucile romanesti
Se recomanda consumul zilnic a unui pumn mic de nuci crude, deoarece s-a demonstrat ca acest obicei reduce cu 50% riscul de a face boli de inima. Nucile sunt pline de grasimi sanatoase care scad nivelul colesterolului rau. crescand in acelasi timp nivelul colesterolului bun. Un efect asemanator il obtii daca consumi migdale crude, unt de migdale (trebuie sa contina doar migdale), unt de arahide (sa contina doar arahide si eventual putina sare), seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui crude si nuci caju.

7. Uleiul de masline extravirgin sau presat la rece
Este deosebit de util pentru sanatatea inimii, deoarece contine grasimi sanatoase care favorizeaza scaderea colesterolul rau si protejeaza inima de boli. Alege sortimente de ulei de masline de calitate pentru a beneficia de acest efect protector si evita-le pe cele rafinate sau din turte de masline.

8. Avocado
Pe langa faptul ca are un continut bogat in grasimi bune care scad colesterolul, avocado previne aparitia inflamatiilor care favorizeaza formarea aterosclerozei. Foloseste-l de cate ori ai ocazia, in locul untului obisnuit, deoarece vei obtine aceeasi textura, insa va furniza corpului numai grasimi sanatoase, spre deosebire de grasimile saturate existente in untul din lapte.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:

Te-ar putea interesa si