Colesterolul crescut (așa numitul LDL din analizele de sânge) poate duce la complicații majore de sănătate și chiar la deces subit. Este vorba de îngroșarea vaselor de sânge și creșterea riscului de a face accident cerebral sau atac de cord.

Citește și: Legătura dintre alimentație și iubire. Cum influențează mâncarea relația dintre parteneri

„A fi atent la nivelurile de colesterol de la o vârstă fragedă este crucial, deoarece permite intervenția timpurie și ajustările stilului de viață care pot preveni problemele de sănătate pe termen lung”, spune dr.

Oliver Guttmann, cardiolog la Spitalul Wellington, UK.

Colesterolul ridicat nu are de obicei simptome, așa că este ușor de ignorat.

"Fiind proactiv și verificând nivelul acestui colesterol rău, puteți evita complicații precum bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral mai târziu în viață”, spun medicii.

Patru tipuri de alimente cruciale pentru scăderea colesterolului

Patru tipuri de alimente ar trebui incluse în dieta oricărui om, indiferent de vârstă, pentru a reduce cantitatea de colesterol din organism, potrivit experților în sănătate.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Un studiu recent a constatat că expunerea la un colesterol ridicat sau fluctuant la începutul vieții ar putea crește riscul de ateroscleroză- îngustarea arterelor din cauza acumulării de depozite de grăsime și poate duce la boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

Studiul – condus de oameni de știință de la Universitatea din Cambridge și publicat în Nature – a implicat hrănirea a două grupuri de șoareci cu o dietă bogată în colesterol, fie intermitent, fie continuu.

Ziad Mallat, profesor de medicină cardiovasculară a Fundației Britanice pentru Inimă (BHF) la Universitatea din Cambridge, a declarat: „Am descoperit că o dietă intermitentă bogată în grăsimi, care începe în timp ce șoarecii erau încă tineri a fost cea mai proastă opțiune în ceea ce privește riscul de ateroscleroză.”

Medicii recomandă consumul regulat al următoarelor alimente:

  • fructe
  • legume
  • cereale integrale
  • proteine ​​slabe

"Reduceți aportul de grăsimi saturate și trans, care se găsesc în carnea grasă, alimentele prăjite și gustările procesate. Optează pentru grăsimi sănătoase precum cele din avocado, nuci și ulei de măsline”, spune dr. Guttmann. 

Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro

Citeste si: Cât de implicat este George Burcea în creșterea fetițelor sale? Actorul a uimit pe toată lumea cu aceste imagini- VIDEO- radioimpuls.ro

Citeste si: Donald Trump a tăiat tortul cu o sabie și a dansat pe „YMCA” la balul inaugural de pe Capitol Hill- antena3.ro

Faceți exerciții regulate! „Este nevoie de cel puțin 150 de minute de activitate aerobă moderată, cum ar fi mersul pe jos sau ciclismul, în fiecare săptămână”, recomandă Guttmann.

„Mișcarea regulată ajută la creșterea colesterolului bun (HDL) și la scăderea colesterolului rău (LDL) și a trigliceridelor.”

Renunță la fumat! „Fumatul scade colesterolul HDL și dăunează vaselor de sânge, așa că renunțarea poate îmbunătăți nivelul de colesterol și sănătatea generală a inimii”, explică medicul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si