Cum să descarci certificatul COVID în 8 pași simpli

Certificatul COVID, cu care românii vor putea să călătorească în această vară în străinătate, va putea fi descărcat începând de joi, 1 iulie, de pe site-ul dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.

Author: Razvan Ilie miercuri 30 iunie 2021 , 11:07

Certificat COVID
Certificat COVID. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.[Sursa foto: Pixabay / Certificat COVID]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Certificat COVID. Portalul web de pe care cetățenii români sau străini își pot genera certificatele digitale UE privind COVID este pregătit pentru lansarea din 1 iulie 2021. Specialiștii STS, care au dezvoltat întregul sistem informatic, au făcut ultimele optimizări, în conformitate cu prevederile OUG adoptată de Guvernul României.

Citeste si: A fost aprobată o OUG privind certificatul digital COVID. Până când vor fi valabile certificatele de vaccinare? (VIDEO)

Certificat COVID. Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranță pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispoziție, începând de joi, platforma https://certificat-covid.gov.ro.

La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatului COVID se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format pdf, a certificatului COVID, care se poate tipări.

 

Citeste si: Condiţii călătorie Grecia 2021. Cum trebuie completat formularul PLF?

Certificat COVID. 8 pași simpli pentru descărcarea certificatului electronic

Interfața aplicației certificat-covid.gov.ro este intuitivă, iar în mai puțin de 10 pași, poate fi obținut certificatul, după cum transmite STS într-un comunicat de presă:

1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.

2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.

3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.

4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.

5.  Cetățenii români  și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul  „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit.  Cetățenii străini  selectează opțiunea  „Pașaport/Act de identitate”  și completează câmpurile care cuprind:  „Țara care a emis pașaportul”, numărul  „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

6. În funcție de categorie, se completează:
Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

7. Se apasă butonul  „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.

8. Ulterior, în secțiunea „ Listă certificate”  se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Certificat COVID. Alte precizări dela STS

Cei de la STS au mai făcut c âteva precizări importante:

1. Certificatul este gratuit.
2. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților.
3. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.
4. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
5 La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format pdf, a documentului, care se poate tipări.

Citeste si: Țara care interzice călătoriile în anumite state din cauza noilor mutații Sars-Cov-2

Așa arată pagina de pornire a noului portal. Certificatul COVID nu este un document obligatoriu, însă cu ajutorul lui persoanele care s-au vaccinat anti COVID-19, s-au recuperat după această afecțiune sau dețin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot[Sursa foto: STS]

Call Center pentru orice problemă privind certificatul COVID

Pentru suport în emiterea certificatelor COVID sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25. De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

În situațiile în care apar inadvertențe între informațiile completate de o persoană și cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma https://certificat-covid.gov.ro trebuie realizate corecții de date. De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puțin 12 sau 48 de ore, în funcție de tipul de test efectuat- rapid sau PCR.

Citeste si: Singura țară din lume care pretinde că a fost ocolită de COVID, în pragul unei "crize uriașe"

Cum funcționează certificatul COVID

Pentru generarea c ertificatelor COVID, sistemul informatic preia datele necesare din  Registrul Electronic Național de Vaccinări  pentru persoanele care s-au vaccinat și din  Aplicația Corona-Forms  pentru persoanele care au fost testate și au un rezultat negativ sau un rezultat pozitiv, dar s-au recuperat după COVID-19.

Certificatele COVID includ un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală este pusă la dispoziție de STS, astfel încât cetățenii nu au nevoie de o semnătură digitală proprie.

Pentru verificarea, la intrarea în țară, a codurilor QR de pe certificatele digitale, STS a distribuit către Poliția de Frontieră echipamentele necesare: 271 de scannere mobile și 271 de telefoane mobile smart, care au instalată aplicația  „CoronaScan”. La intrarea în orice stat membru al Uniunii Europene, certificatul poate fi prezentat atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât și tipărit pe hârtie.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Zanni înfruntă trecutul! Câștigătorul Survivor România s-a reîntors la centru de... Zanni înfruntă trecutul! Câștigătorul Survivor România s-a reîntors la centru de plasament unde a locuit timp de 9 ani: ”Acceparea trecutului, rezolvarea frustrărilor”
spotmedia.ro
Scorpioni de talia unor câini trăiau acum mult timp, în mare Scorpioni de talia unor câini trăiau acum mult timp, în mare
spotmedia.ro
Un nou motiv de îngrijorare, pe lângă Covid-19. Un tip de gripă aviară tocmai a ucis şi... Un nou motiv de îngrijorare, pe lângă Covid-19. Un tip de gripă aviară tocmai a ucis şi mamifere
b1.ro
Kira Hagi a intrat în televiziune. Pentru ce post prezintă știrile fiica lui Gică Hagi Kira Hagi a intrat în televiziune. Pentru ce post prezintă știrile fiica lui Gică Hagi
infoactual.ro
Cuvintele pe care NU trebuie să le rostești sub nicio formă! Arsenie Boca: Se... Cuvintele pe care NU trebuie să le rostești sub nicio formă! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului
infoactual.ro
De ce s-au despărțit Prințul William și Kate. Secretul pe care Casa Regală nu l-ar fi... De ce s-au despărțit Prințul William și Kate. Secretul pe care Casa Regală nu l-ar fi dezvăluit vreodată
evz.ro
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul... După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct de la UE
doctorulzilei.ro
Ce tip de personalitate ai în funcție de ziua în care te-ai născut Ce tip de personalitate ai în funcție de ziua în care te-ai născut
romaniatv.net
Ziua și incendiul! S-a dat alarma la Spitalul Județean din Timișoara! Ziua și incendiul! S-a dat alarma la Spitalul Județean din Timișoara!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si