Studiu: Combinația vaccinurilor anti-COVID Pfizer și AstraZeneca oferă o imunitate puternică

Un studiu realizat de către Universitatea Oxford arată faptul că folosirea combinată a vaccinurilor anti-COVID ale Pfizer/BionTech şi AstraZeneca/Oxford generează o reacţie imunitară ”puternică” împotriva virusului.

Author: Andreea Bolocan marți 29 iunie 2021 , 10:40

Combinația serurilor AstraZeneca și Pfizer oferă o imunitate puternică vaccin anti-covid
Combinația serurilor AstraZeneca și Pfizer oferă o imunitate puternică[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Oamenii de știință care au desfăşurat studiul pe nume ”Com-COV”, studiu ce analizează  utilizarea unui ser complet diferit pentru vaccinarea iniţială şi pentru vaccinarea de rapel- au descoperit că dozele alternative ale celor două vaccinuri au generat o

imunitate puternică. Cu toate acestea, studiul a constatat că răspunsurile imune diferă în funcţie de ordinea de imunizare, vaccinul Oxford-AstraZeneca urmat de vaccinul Pfizer-BioNTech generând un răspuns imun mai bun faţă de varianta inversă.

Dozele de vaccin au fost administrate la 4 săptămâni distanță

Ambele doze de vaccin au fost administrate la patru săptămâni distanţă, urmând ca în curând să fie disponibile date pentru un interval între doze de 12 săptămâni, au spus cercetătorii după ce au publicat luni descoperirile lor, pe serverul Lancet.

Citeste si: Cum se numește site-ul de unde poți descărca certificatul COVID

Se pare că ambele programe ”mixte ”(vaccin Pfizer-BioNTech urmat de Oxford-AstraZeneca şi Oxford-AstraZeneca urmat de Pfizer-BioNTech) au indus concentraţii mari de anticorpi împotriva proteinei IgG cu ţepi a SARS-CoV2, atunci când dozele au fost administrate la patru săptămâni distanţă”, au remarcat cercetătorii.

”Aceasta înseamnă că toate programele posibile de vaccinare care implică vaccinurile Oxford-AstraZeneca şi Pfizer-BioNTech ar putea fi utilizate împotriva Covid-19”, arată studiul.

Investigatorul șef al studiului, profesor asociat în pediatrie și vaccinologie la Universitatea Ocford, este de părere că el ar putea adăuga o flexibilitate atât de necesară programelor de vaccinare din întreaga lume, potrivit Matthew Snape, profesor asociat în pediatrie şi vaccinologie la Universitatea din Oxford şi investigator

şef al studiului.

Astfel, studiul Com-COV a evaluat combinaţiile ”mix and match” (amestecă şi potriveşte) ale vaccinurilor Oxford şi Pfizer, pentru a vedea în ce măsură aceste vaccinuri pot fi utilizate în mod interschimbabil, permițând  o posibilă flexibilitate în Marea Britanie şi lansarea globală a vaccinurilor.

Seruri anti-COVID[Sursa foto: PixaBay]

”Rezultatele arată că, atunci când sunt administrate la un interval de patru săptămâni, ambele programe mixte induc un răspuns imun care este peste pragul stabilit de programul standard al vaccinului Oxford/ AstraZeneca. Cercetătorii au observat că ambele programe mixte au indus anticorpi mai mari decât programul ”standard” cu două doze Oxford-AstraZeneca.

Citeste si: Veste bună pentru românii care au făcut vaccinurile Pfizer și Moderna

Cum crește eficacitatea vaccinului produs de AstraZeneca/Oxford

În prezent, se recomandă administrarea celor două doze necesare pentru vaccinul AstraZeneca la 8-12 săptămâni. Studiile clinice anterioare au constatat că diferenţa mai mare dintre doze a crescut eficacitatea vaccinului AstraZeneca/Oxford, la 82,4%, împotriva infecţiei simptomatice Covid-19.

Cel mai mare răspuns cu anticorpi în noul studiu a fost observat după programul cu două doze Pfizer-BioNTech, iar cel mai mare răspuns cu celule T a fost cu o singură doză de vaccin al Oxford-AstraZeneca, urmată de o doză de vaccin Pfizer-BioNTech, au menţionat cercetătorii, fără a oferi detalii suplimentare.

 

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si