China, decizie de ultimă oră privind vaccinul anti-COVID

China a anunţat că a aderat la mecanismul internaţional pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID 19 către ţările în curs de dezvoltare, o iniţiativă lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează France Presse.

Andreea Stoica, vineri 09 octombrie 2020 , 08:16

Vaccin coronavirus
Vaccin coronavirus
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ţara, unde noul coronavirus a apărut pentru prima dată la sfârşitul anului trecut, se află în fruntea cercetării asupra vaccinurilor. China deţine cu 11 proiecte în fază de teste clinice, din aproximativ 60 în curs de desfăşurare în întreaga lume.

Preşedintele Xi Jinping a promis în mai că orice vaccin produs în ţara sa va fi "un bun public global".

Accesul la vaccinuri în 92 de ţări sărace

Ministerul Afacerilor Externe chinez a anunţat într-un comunicat că ţara a aderat la dispozitivul ONU pentru acces mondial la vaccinul împotriva COVID-19, numit Covax (Covid-19 Vaccine Global Access).

Această iniţiativă, care îşi propune să garanteze accesul la vaccinuri în 92 de ţări sărace, a fost încredinţată de către OMS Gavi, Alianţa pentru vaccinuri înfiinţată în 2000.

Vaccin coronavirus
Vaccin coronavirus

Beijingul nu a precizat cât de mult intenţionează să contribuie la fondul Covax, care se aşteaptă la contribuţii iniţiale de 2 miliarde de dolari până la sfârşitul anului.

Gavi a anunţat joi că a primit o promisiune de 130 milioane de dolari din partea Japoniei, ridicând totalul la 1,8 miliarde din partea a aproximativ 20 de ţări.

Nici Statele Unite şi nici Franţa nu figurează pe listă, notează AFP.

Eradicarea coronavirusului

Beijingul a fost criticat pentru răspunsul său iniţial la epidemie. Cu toate acestea, regimul comunist a reuşit în ultimele luni să ajungă aproape la eradicarea virusului, cu un bilanţ oficial care s-a oprit în mai la 4.634 de morţi, în timp ce pandemia a ucis peste un milion de persoane pe tot globul.

La finele lunii septembrie, China anunţat că preconizează ca până la sfârşitul acestui an să producă 610 milioane de doze ale mai multor vaccinuri împotriva Covid-19 - şi că această producţie anuală ar urma să crească la peste un miliard de doze în 2021 - au anunţat vineri, la Beijing, oficiali chinezi în domeniul sănătăţii, care dau asigurări că ţara lor se află în frunte în acest domeniu, relatează AFP. 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si