Tentativă de asasinat a premierului slovac Robert Fico: cine este atacatorul de 71 de ani? Suspectul despre care se presupune că l-a împușcat pe Robert Fico de patru sau cinci ori are 71 de ani și este un fost agent de securitate, transmite Sky News.

Bărbatul pe nume Juraj C. a făcut prima declarație filmată în sediul poliției, înainte de audierea oficială, potrivit Pluska.sk

(vezi declarația mai jos.)

Citește și: Tentativă de asasinat în Slovacia! Premierul Robert Fico, în stare gravă după ce a fost împușcat. Cine ar fi vinovatul?

Atacul armat a avut loc când premierul slovac părăsea o ședință de guvern desfăşurată în oraşul Handlova.

Robert Fico a suferit răni la abdomen, picioare şi braţe, iar ultimele informații publicate pe pagina oficială de Facebook a premierului spun că el "este într-o stare care îi pune viața în pericol".

"În acest moment, el este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, pentru că ar dura prea mult până la Bratislava din cauza necesității unei intervenții acute. Următoarele ore vor fi decisive", se spune pe pagina de Facebook a premierului Slovaciei.

Cine este bărbatul de 71 de ani care l-a împușcat pe premierul Robert Fico

Thomas Verniek, un reporter al canalului de știri slovac TA3, a declarat pentru Sky News că bărbatul făcea parte dintr-o mulțime de oameni care l-au abordat pe domnul Fico după ce a părăsit

Casa de Cultură din orașul Handlova.

El a spus că suspectul s-a adresat domnului Fico drept Robo- o versiune prescurtată a lui Robert- înainte de a continua să-l împuște de mai multe ori.

Tentativă de asasinat Robert Fico - cine este autorul

Tentativă de asasinat Robert Fico - cine este autorul

[Sursa foto: Twitter]

Suspectul a fost apoi pus la pământ de poliție, în timp ce agenții de securitate ai premierului slovac l-l-au împins pe Robert Fico în mașina lui.

„Știm că atacatorul este un fost agent de securitate, asta este tot ce știm acum”, a spus jurnalistul slovac citat de Sky News.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

El a spus că motivațiile suspectului rămân necunoscute, dar era planificat un miting în Slovacia în această seară pentru a protesta împotriva revizuirii controversate a serviciilor de radio și TV ale țării.
Acest protest a fost anulat acum de organizatorii săi.

Bărbatul de 71 de ani ar fi autorul unor cărți de poezie. Declarațiile fiului său

Presa de știri slovacă a raportat că suspectul era un fost agent de securitate la un centru comercial, precum și un autor a trei colecții de poezii, fiind și membru al Societății Scriitorilor Slovaci.

Un site de știri din Slovacia, Atkuality.sk, îl citează pe fiul său spunând că tatăl său era deținătorul legal al unei licențe de armă.

„Nu am absolut nicio idee ce a vrut să facă tatăl meu, ce a plănuit, ce s-a întâmplat”, a declarat fiul suspectului, citat de instituția de știri Aktuality.sk.

Conform presei de la Bratislava, numele atacatorului este Juraj C.

și locuiește în orașul Levice.

tentativa asasinat robert fico cine este autorul

Cine este atacatorul de 71 de ani al premierului slovac Robert Fico

[Sursa foto: Facebook]

Prima declarație a autorului tentativei de asasinat

La scurt timp după arestare, atacatorul pe nume Juraj C. a recunoscut actul atroce și a oferit primele explicații pentru ce a făcut, potrivit postului Denník Plus.

"Nu sunt de acord cu politica guvernului. Au lichidat puterea presei. Postul RTVS este ca și închis", ar fi spus bărbatul arestat de poliția slovacă.

Juraj Cintula este numele atacatorului de 71 de ani. Este un scriitor şi poet care provine din oraşul Leviţe, din sudul Slovaciei.

Bărbatul este fondatorul clubului literar Duha. El este membru al formaţiunii pro-occidentale Partidul Progresist.

Ce măsuri controversate anunțase Robert Fico, premierul slovac

Robert Fico este acuzat că vrea să subjuge presa liberă din Slovacia, după modelul lui Viktor Orban din Ungaria și al lui Vladimir Putin, în Rusia.

În urmă cu două săptămâni, mii de oameni au manifestat împotriva revizuirii sale controversate a serviciilor de radio și TV din Slovacia.

Criticii au spus că acțiunile lui Fico ar duce la preluarea controlului total al presei de către guvern.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Schimbările propuse ar însemna că radiodifuzorul public cunoscut sub numele de RTVS ar înceta să mai existe și va fi înlocuit de o nouă organizație.

Robert Fico, apropiat cu Viktor Orban

Robert Fico, apropiat cu Viktor Orban

[Sursa foto: Twitter]

„Dacă Fico preia controlul RTVS, ar însemna un pas decisiv în drumul către Orban și Putin”, a declarat Michal Simecka, din principalul partid de opoziție, Slovacia Progresistă, miilor de protestatari din Bratislava.

În aprilie, Robert Fico a refuzat să susțină implementarea noului sistem de migrație al UE în țara sa.

Cu câteva minute înainte de atacul armat, Robert Fico participase la o conferință de presă:

Mesajul lui Vladimir Putin după tentativa de asasinat din Slovacia

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat miercuri ceea ce a numit o ''crimă odioasă'' după atacul armat contra premierului slovac Robert Fico, rănit grav prin împuşcare, transmite Agerpres.

''Am aflat cu indignare de tentativa de asasinat contra lui Robert Fico, prim-ministrul Republicii Slovace. Nimic nu poate justifica această crimă odioasă. Îl cunosc pe Robert Fico drept un bărbat curajos şi hotărât. Sper că aceste calităţi îl vor ajuta să depăşească această situaţie dificilă'', a scris liderul de la Kremlin într-o telegramă adresată preşedintei Slovaciei, Zuzana Caputova.

Momentul în care premierul Robert Fico este împușcat de agentul de securitate a fost filmat. În imaginile de mai jos se vede cum un bărbat în cămașă albă aflat într-un grup de oameni de pe margine scoate arma și trage mai multe focuri:


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si