Emilia Morosan, profesor-asistent la Rice University, a reusit sa produca un aliaj de aur-titan, considerat in prezent cel mai dur din lume.

Emilia Morosan s-a nascut in 1976, la Suceava. A terminat studiile la Facultatea de Fizica de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi in anul 1999 si a obtinut doctoratul in 2005, la Universitatea de Stat din Iowa. Dupa aceasta, a beneficiat de o pozitie post-doctorala la Universitatea Princeton.

Ulterior a devenit profesor-asistent de fizica, astronomie si chimie la Rice University (Houston, Texas).

foto: capital.ro

Cercetarile sale sunt focalizate pe proiectarea si descoperirea de noi materiale, cu un interes special in magnetismul itinerant si supraconductivitate, fermioni si stari cuantice critice.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Pentru rezultatele sale remarcabile in cercetare, a obtinut premii importante precum ORAU Ralph E. Powe Junior Faculty Enhancement Award sau NSF CAREER.

De asemenea, a fost premiata in 2010 de presedintele american de atunci, Barack Obama, la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE), in cadrul careia guvernul SUA acorda cele mai inalte distinctii profesionistilor din domeniile stiintei si ingineriei, aflati la inceputurile carierei lor.

Premiile au fost infiintate de Bill Clinton, in 1996, si recompenseaza cercetarile inovatoare si angajamentul fata de comunitate. Cercetatorii si inginerii premiati primesc subventii pe perioade de pana la cinci ani pentru a-si continua cercetarile prin care pot fi sprijinite misiuni guvernamentale importante.

Emilia Morosan a contribuit la mai multe lucrari stiintifice, publicate din 2004 si pană azi.

Ea a reusit sa produca, in urma unui experiment cu magneti din titan si aur, cel mai dur metal din lume.

Metalul a fost produs in laborator prin topirea impreuna a titanului si a aurului si este considerat de patru ori mai dur ca titanul. Este compatibil cu tesuturile vii, spun fizicienii care au lucrat la experiment sub coordonarea romancei.

Aliajul de aur-titan este un compus cubic, cu un aranjament special de atomi, atunci cand metalele sunt combinate la temperaturi ridicate. Titanul este unul dintre putinele metale care este utilizat in medicina si stomatologie la scara larga, scrie capital.ro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si