UPDATE: Liderii PSD, PNL și UDMR au ajuns la un compromis, luni, pe tema majorării pensiilor, care ar urma să crească cu 12,5% de la 1 ianuarie 2023, convenind și acordarea de ajutoare pentru pensionarii cu pensie de până la 3.000 de lei, în perioada iernii.

Liderii coaliției ar fi convenit o majorare a tutror pensiilor cu 12,5 procente, au declarat surse politice. Impactul bugetar se ridică la 17,5 miliarde lei.

De asemenea, s-a convenit acordarea de ajutoare sociale pensionarilor cu pensii de până la 3.000 de lei. Astfel, persoanele cu pensii mici vor primi un ajutor din partea statului în două tranșe, în lunile ianuarie și iulie:

persoanele cu pensii de 1.500 de lei vor primi un ajutor de 1.000 de lei

persoanele care au pensii până în 2.500 de lei- 800 de lei

persoanele cu pensii peste 2.500- 3000 de lei- 600 de lei

Potrivit surselor oficiale, s-a decis și o creştere cu 30% a indemnizaţiei veteranilor de război şi pentru văduvele de război și acordarea unei indemnizații în plus pentru persoanele cu handicap.

Anunțul oficial al premierului Ciucă

”În şedinţa Coaliţiei de guvernare, care a avut loc în această seară, am decis următoarele: Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creşterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei. Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin ţintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 şi 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 şi 3.000 de lei. Sumele vor fi împărţite în două tranşe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023”, a explicat Nicolae Ciucă, luni seară, într-o postare pe Facebook.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

Liderii partidelor din Coaliției se reunesc de la ora 18.00 pentru a discuta procentul cu care să crească pensiile. PNL a transmis că liberalii propun o majorare cât mai consistentă a pensiilor şi că nu sunt de acord cu o majorare doar cu rata inflaţiei.

Cu ce procent ar putea crește pensiile

PNL vrea o creștere cu 15% a punctului de pensie, ceea ce înseamnă o creștere uniformă cu 15% a tuturor pensiilor din sistemul public bazat pe contributivitate.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a declarat luni, la Senat, că liberalii au suficiente argumente să se ajungă în coaliţie la o mărire nediferenţiată a pensiilor, ea precizând că nu se pune problema de o mărire doar cu 6,1%.

Citește și: Noi scenarii discutate în Guvern. Pensie de 5.000 lei pentru toți românii în ianuarie și în alte luni din 2023!

Întrebată când se va lua o decizie în coaliţie pe tema majorării pensiilor, Gorghiu a spus: „Concluzia colegilor mei a fost următoarea, că ne dorim o şedinţă a coaliţiei cât să poate de repede în aceste zile. Ea va exista, se va ţine această şedinţă a coaliţiei, ne vom expune punctul de vedere şi le vom arăta colegilor din coaliţie calculele pe care noi le-am făcut, care sprijină o creştere a pensiilor conform viziunii PNL”

Liderul PSD Marcel Ciolacu a transmis, însă, de mai multe ori, că va exista categoric o mărire pentru toate lumea în mod egal a punctului de pensie, însă nu se ştie care va fi procentul. Acesta a mai afirmat recent că nu poate fi de acord să fie majorate pensiile pentru toată lumea cu 15%.

Discuții privind pensiile speciale

O discuţie urmează să aibă loc în coaliţie şi în privinţa pensiilor speciale, care trebuie reglementate până la finalul acestui an. 

Citește și: Salariu minim 2023: autoritățile au propus majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de Cristina Săvulescu, la doar câteva ore de la înmormântarea soacrei ei, Delia Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev în vacanța de vară- antena3.ro

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat luni, despre proiectul privind pensiile speciale, jalon în PNRR, că în baza raportului elaborat de Banca Mondială se lucrează acum la întocmirea proiectului, care în curând va fi trimis spre Guvern spre aprobare

El a dat asigurări că draftul de proiect care este pe final îndeplineşte toate criteriile din PNRR.

Citește și: Ungaria respinge un nou ajutor financiar din partea UE pentru Ucraina

”Concluziile finale vor fi trase în maximum două zile iar draftul de proiect care este pe final vă asigur că îndeplineşte toate criteriile din PNRR”, a spus ministrul.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si