Cod rutier 2021: Ce obligații au pietonii și ce amenzi iau dacă încalcă legea

Legile rutiere trebuie respectate nu doar de șoferi, ci și pentru pietoni. Cei care se deplasează pe jos trebuie să înțeleagă că nu au numai drepturi, dar au și obligații.

Author: Andreea Bolocan sâmbătă 02 ianuarie 2021 , 19:00

stiri auto codul rutier 2021 amenzi soferi si amenzi pietoni
Cod rutier 2021: Ce obligații au pietonii și ce amenzi iau dacă încalcă legea[Sursa foto: https://asiguropedia.ro/]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Codul rutier are prevederi nu numai pentru șoferi, ci și pentru pietoni.

Aceștia trebuie să știe că trebuie să respecte legea la fel ca și aceia care circulă cu mașinile.

Potrivit Articolului 72 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/200, pietonii sunt obligați să se deplaseze numai pe trotuar. În lipsa acestuia, pot folosi acostamentul din partea stângă a drumului, în direcția lor de mers.

Când au prioritate cu adevărat pietonii față de șoferi

Pietonii au prioritate față de șoferi doar atunci când traversează prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate sau la culoarea verde a semaforului. Pot traversa și pe la colțul unei străzi, dar trebuie să știe că acolo nu au prioritate.

Indiferent de unde traversează, aceștia trebuie să se asigure. În cazul în care pietonii sunt accidentați în timp ce traversează neregulamentar, aceștia poartă întreagă răspundere.

Citeste si: A murit unul dintre cei doi polițiști implicați în accidentul rutier din Olt

Ce amenzi riscă pietonii care nu respectă prevederile din Codul Rutier în anul 2021?

Pentru că nu s-a luat încă în calcul plafonarea punctului-amendă, sancțiunile se vor majora de la 1 ianuarie 2021. Punctul amendă va crește de la 145 la 223 de lei.

Citeste si: Polițiștii amenință că nu mai dau amenzi. De ce sunt supărați pe Guvern

Nerespectarea prevederilor din Codul Rutier de către pietoni se sancționează cu amenzi din clasa I de sancțiuni. Astfel, cei care traversează neregulamentar vor primi două sau trei puncte-amendă. Acest lucru înseamnă că pietonii care încalcă legea vor fi sancționați cu amenzi de 446 sau 669 de lei.

Nu este permisă traversarea atunci când se apropie un vehicul al serviciilor de urgență cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune. Este interzisă și traversarea unei căi ferate atunci când barierele sunt coborâte.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si