#Colectiv, 3 ani! Mărturiile cutremurătoare ale supravieţuitorilor : ”Durerile erau atât de mari, încât i-am spus unui doctor să îmi taie mâinile”

Cei trei ani de când iadul de la Colectiv ardea suflete de vii şi mutila destine pentru totdeauna s-au scurs degeaba. România nu a învăţat nimic din terifiantul episod.

Author: M.C.B. marți 30 octombrie 2018 , 18:42

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ca o ironie sinistră a sorţii, fosta fabrică Pionierul, acolo unde e altar de lumânări în memoria celor morţi, e vegheată de un afiş care ne anunţă cinic că spaţiul încă funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. Între timp, supravieţuitorii şi rudele celor care au plecat prea devreme încep să-şi piardă speranţa că într-o bună zi ne vom vindecă! 

Adrian Albu. A scăpat viu din infernul de foc, dar jumătate din suflet i-a rămas în Colectiv. Şi-a pierdut acolo sora, pe Elsa. Şi-ar fi dat viaţă pentru ea.

Tânăra de 37 de ani îşi găsise fericirea departe de casă. De 11 ani locuia în Anglia, cu logodnicul ei. S-a întors în ţară că să-şi sărbătorească ziua de naştere împreună cu fratele ei şi câţiva prieteni în acel club blestemat. Doctorii au încercat să o ţînă în viaţă, dar avea arsuri grave. Focul i-a ars până şi căile respiratorii, iar fumul otrăvitor pe care l-a înghiţit a răpus-o in cele din urmă.

Adi a avut zile.

Alexandra Furnea. Sau faţă cu aripi de înger, cum este supranumită din pricina formei pe care au luat-o cicatricile de pe spate.
La trei ani de la tragedie, tânăra a împărtăşit experienţă traumatizantă ce i-a fost dat să o trăiască la spitalul de Arşi. Rândurile aşternute pe hârtie în aceşti ani lungi sunt de-a dreptul sfâşietoare.

Citeste si: Imaginea care face înconjurul lumii. Momentul în care un copil de 8 ani este scos de sub dărâmături și își vede mama- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

După chinul trăit, Alexandra a fost transferată în Germania, unde medicii au făcut minuni. Operată de 15 ori, Alexandra spune acum că a scăpat dintr-un război.

Adina Apostol. Un alt suflet mutilat.  A fost arsă pe jumătate din corp şi a luat 9 bacterii periculoase din spitalul Elias. Din acea noapte teribilă îşi aminteşte doar chipul unui tânăr care a tras-o calea focului. A urcat pe picioarele ei în ambulanţă. Apoi... a leşinat de durere şi i-a fost indusă comă. S-a trezit o luna mai târziu pe un pat de spital din Belgia.

Visează la ziua în care i se vor vindecă mâinile şi va deveni kinetoterapeut, că să-i ajute pe cei în suferinţă, asemeni ei. Până atunci, că un refugiu, se implică în campanii umanitare, aleargă pentru cauze nobile şi e voluntar la MagicCamp.

Cristina Matache şi-a pierdut singurul copil. Alexis avea 26 de ani şi lucra în club că barman. A murit în spital, la două zile după incendiu. De atunci, mama învaţă să trăiască cu o durerea, dar nicicum nu răzbeşte. Uneori, timpul nu e în stare să vindece răni.

Citeste si: „Comunicăm destul de rar.” Lucian Viziru, despre cearta cu Augustin- kfetele.ro

Citeste si: Shakira vrea să îl ruineze finaciar pe Gerard Pique! Cum i-a închis deja ușile fostului fotbalist după ce a înșelat-o- radioimpuls.ro

La fel că toţi părinţii care şi-au pierdut copiii în devastatorul incendiu, o revoltă oarecum că lumea a uitat prea repede de jertfă acelor tineri. Şi se teme că vinovaţii nu vor plăti niciodată pentru c-au împins atâtea vieţi spre moarte.

România nu şi-a învăţat lecţia. Nici oamenii de rând, încă plini de prejudecăţi, nici autorităţile care... după ce le-au dat câte un certificat de handicap victimelor din Colectiv... au uitat de măsuri concrete, de spitale noi, de siguranţă. Iar anchetele penale bat pasul pe loc. De trei ani de zile.
 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si